Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Začátek prázdnin přinesl Temelínu rekord

Více než čtyři tisícovky lidí navštívilo v prvních čtrnácti prázdninových dnech Infocentrum Jaderné elektrárny Temelín. Oproti stejnému období loňského roku je to téměř třetinový nárůst. Důvodů je podle místních průvodkyň víc. Od pořádání řady akcí až po zájem Čechů o dovolenou v tuzemsku, kombinovaný s oblibou technických památek a zajímavostí.

Prakticky nemáme čas se zastavit. Otevřeno máme denně, a od rána až do zavírací doby proudí expozicemi návštěvníci. A mimořádný je i zájem o exkurze či den otevřených dveří,“  tak hodnotí první prázdninové dny administrátorka temelínského Infocentra Hana Marečková. To je umístěno v interiéru renesančního zámku Vysoký Hrádek na okraji přísně střeženého areálu jaderné elektrárny. Každý rok sem dorazí kolem 35 tisíc evidovaných návštěvníků. Jaderná elektrárna se tak paradoxně řadí mezi top ten nejnavštěvovanějších míst v regionu.

Nárůst se týká hlavně individuálních příchozích, mezi kterými jednoznačně dominují Češi. Teď v létě je jich poměrně hodně z Prahy, nebo třeba severních Čech nebo Moravy. V podstatě to odpovídá typickým návštěvníkům jižních Čech, kteří ale víc cestují a vyhledávají netradiční prostředí a zážitky,“ konstatuje vedoucí infocentra Jana Gribbinová.

Vysokou prázdninovou návštěvnost zaznamenal Temelín už v loňském roce, kdy řada rodin dala, hlavně kvůli bezpečnosti, přednost dovolené ve střední Evropě. Provozovatelé tomuto trendu vyšli vstříc tím, že přidali populárně naučné atrakce, například ve formě prostorového selfiepointu, nebo venkovních expozic, jako jsou motýlí louka a naučná ptačí stezka. Ty si návštěvníci mohou užít i mimo oficiální otevírací dobu.

Seznamujeme lidi s jadernou energetikou a technikou obecně, což je nesmírně důležité. Před spuštěním elektrárny navíc některé protijaderné organizace strašily negativním dopadem na turistický ruch. Teď se ukazuje, že je to právě opačně,“ říká o mimořádném temelínském létě ředitel Divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Tisková zpráva

Štítky Temelín, infocentrum, návštěva, rekord, nárůst, jaderná elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, Vysoký hrádek, Praha, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začátek prázdnin přinesl Temelínu rekord  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.