Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Homolích u Českých Budějovic by mohla vzniknout ženská věznice

V katastru obce Homole na Českobudějovicku by mohla do pěti let vzniknout ženská věznice, kde by bylo 600 až 800 vězeňkyň. Zařízení by nabídlo tři stovky pracovních míst. Měla by stát v místech, kde se před rokem 1989 budovala vojenská základna.

Starostka Homolí Jaroslava Heřmánková řekla, že jednání s Vězeňskou službou České republiky jsou teprve v počátcích. Vězeňská služba potvrdila, že hledá místa pro novou věznici. Starostka Homolí, kde žije zhruba 1500 lidí, podotkla, že jednání teprve začíná. Nic oficiálního zatím neví. „Vězeňská služba hledá lokalitu, víc nemám co říct," uvedla jen.

Jaroslava Heřmánková a zástupci dalších sedmi okolních obcí byli nedávno na prohlídce ženské věznice ve Světlé nad Sázavou, kam je pozvala Vězeňská služba České republiky, aby si dokázali představit, jak věznice funguje. „Známe to pouze z filmů a všichni se slova věznice bojíme," řekla starostka. Dojmy z prohlídky má ale kladné. Upozornila, že poblíž centra Českých Budějovic je věznice, a nikdo s tím nemá problém.

Podle starosty Boršova nad Vltavou Jana Zemana dostali zástupci obcí od Vězeňské služby České republiky konkrétní informace. Například, že by v Homolích byly cely pro jednoho až dva lidi. „Vzhledem k tomu, že na 800 trestanců mají ve Světlé nad Sázavou 300 zaměstnanců, lze usuzovat, a takhle to i oni řekli, že model v Homolích by byl podobný," řekl.

Věznice by měla stát v místech, kde před rokem 1989 vznikala vojenská raketová základna, nikdy však nebyla dokončena. „Vybudovaly se tam tuším tři objekty paneláků, ubytoven vojáků," uvedl Zeman. Po roce 1989 se to zastavilo, pak se to rozkradlo a zničilo, potom to armáda převedla na Homole," dodal s tím, že nyní je objekt prakticky zbouraný.

Věznice v Homolích by mohla podle boršovského starosty začít fungovat asi do pěti let. „Vzhledem k tomu, že to bude první projektovaná věznice od zániku Rakouska - Uherska, a je to vcelku komplikovaná záležitost, bude projektování trvat dva roky," doplnil.

Vězeňská služba České republiky oznámila, že vyhledává vhodné lokality k výstavbě nové věznice. „Vše je zatím na úrovni jednání, proto v současné chvíli nelze odpovědět na konkrétní dotazy. Vězeňská služba považuje za korektní nejdříve informovat zástupce samospráv, a pak teprve média," řekla analytička vnějších vztahů služby Gabriela Pohlová.

Kvůli přeplněnosti věznic byla 12. července znovu otevřena věznice v Drahonicích na Lounsku. Přesunula se tam část odsouzených žen ze Světlé nad Sázavou, kde bylo 939 vězeňkyň, ačkoli kapacita věznice je pouze 800 lidí.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky věznice, Homole, Českobudějovicko, místo, žena, práce, Vězeňská služba České republiky, České Budějovice, okres České Budějovice, Světlá nad Sázavou, Ján Zeman, Rakousko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Homolích u Českých Budějovic by mohla vzniknout ženská věznice  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.