Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Na požáry vysokých budov se děti musí připravovat už odmalička

Mimořádné cvičení zažil rozpálený Týn nad Vltavou. Hasiči zde pomocí speciální techniky, dýchacích přístrojů a vysokozdvižné plošiny evakuovali jednu z velkých mateřských škol. Oni sami i malé děti si tak vyzkoušeli zákrok, který je extrémně náročný na rychlost a koordinaci. Rozsáhlé součinností cvičení bylo připraveno ještě před tragédií v Londýně. Události v Británii ale podle specialistů zdůraznily jeho význam.

Je krátce před desátou dopoledne, když se na chodbě druhého podlaží školky objevuje hustý dým. Během pěti minut od nahlášení přijíždějí na místo hasiči, učitelkám se mezitím, i přes hustý kouř, daří evakuovat naprostou většinu dětí. Ty poslední ale už vynáší hasiči ve speciálních nasazovacích maskách. Přesto jeden chlapec zůstává ve třetím patře. Jedna z učitelek se za ním dostane, ovšem pak už je plameny odříznou. Tak vypadal začátek cvičení, mimořádně náročného pro složky Integrovaného záchranného systému i samotné děti.

Uvězněná dvojice je relativně vysoko nad zemí, a proto se ji hasiči rozhodují evakuovat z automobilové plošiny. Jednou z nejvyšších v kraji disponují jejich podnikoví kolegové z Temelína, kteří na místo přijíždějí jen chvíli po vltavotýnských profesionálech.

„Je to jeden z nejsložitějších, a kvůli dětem i psychicky nejnáročnějších zásahů, kdy klíčová je rychlost, koordinace a výcvik,“ řekl ředitel jihočeských profesionálů Lubomír Bureš, který dodal: „Je to zároveň případ, kdy potřebujeme maximální součinnost lidí, které zachraňujeme. Naštěstí děti byly v tomto případě vzorné.“

„K dispozici máme jak špičkovou techniku, tak perfektně vyškolené specialisty. A dohoda s hasičským záchranným sborem říká, že právě v takových případech zasahujeme či pomáháme i v našem širším okolí. Je to oboustranně výhodné,“ vysvětloval za ČEZ ředitel Útvaru bezpečnost Roman Havlín.

Během tří minut je učitelka i s žákem na zemi, kde je hasiči předají do péče zdravotníků. Pro oba šlo o silný zážitek. „I když jsem věděla, že se nic neděje, tak ta vnitřní úzkost tam byla. V reálu to bylo pár minut, ale když jsme tam stáli, přišlo mě to strašně dlouho,“ přibližuje vedoucí učitelka Jana Vandová. Hodně netradiční zkušenost si odnesl i hlavní figurant a následně hrdina třídy – šestiletý Vojtěch Hladeček. „Nebál jsem se, ale teď už vím, co mám dělat. Bylo to dobrý,“ konstatoval statečně během fingovaného ošetřování.

V případě cvičení zásahu a evakuace mateřské školy šlo především o součinnostní cvičení profesionálních a temelínských hasičů s dalšími složkami integrovaného záchranného systému. Ověřili si pomocí něj dojezdové časy, funkčnost techniky i postupů. Zároveň ale poskytují i řadu preventivních programů určených právě pro děti mateřských a základních škol. Ty zahrnují mimo jiné i evakuaci ohrožených prostor.

Tisková zpráva | Foto JE Temelín, HZS Jihočeského kraje

Štítky požár, záchrana, budova, hasič, Týn nad Vltavou, cvičení, technika, Velká Británie, Londýn, ČEZ, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Na požáry vysokých budov se děti musí připravovat už odmalička  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.