Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Pojďme chvíli snít

Pojďme tedy chvíli snít - kdo z nás by nechtěl navštívit staré Budějovice a vidět je ve stavu, jak vypadaly v dobách dávno minulých. Kdyby tak bylo možné projít se starým městem, jeho ulicemi, parky, zákoutími, prozkoumat dnes již neexistující hradby a věže! Každý z nás by si jistě chvíli odpočinul v některé, v současnosti již zaniklé, hospodě. Nabízelo by se posezení v samém centru města třeba U Zlatého soudku, U Kapra nebo v legendární Vlčí jámě. Cestovat časem zatím neumíme, možná v budoucnosti. Takže teď - konec snění.

České Budějovice nemají to štěstí, které má Praha, kde před téměř dvěma sty lety sluha univerzitní knihovny Antonín Langweil (1791 - 1837) vytvořil krásný, realistický model dvou tisíc budov pražského historického jádra. Ale i my můžeme nahlédnout do ulic Českých Budějovic tak, jak vypadaly před čtyřmi sty lety. V přízemí českobudějovické radnice je vystaven model města, který vytvořil v roce 1957 ze sádry Slavomír Bláha (1916 - 1995).  Oproti pražskému modelu je ten náš méně realistický, ulice města jsou jen naznačeny a pouze významné památky jsou vyobrazeny podle skutečnosti.

Autor se ale při zpracování modelu dopustil několika drobných chyb. Ukažme si jednu za všechny - pokud se podíváte na vymodelovanou Černou věž, neuvidíte na ní hodiny. Hodiny byly na skutečnou věž nainstalovány již v roce 1606. Jak bylo řečeno, na modelu chybí, ale je zde již vyobrazen kapucínský klášter, který byl založen až v roce 1615. Hodiny by tedy na modelu věže logicky měly být - ale nejsou. Drobné nepřesnosti najdeme i ve vedení vnějších linií hradeb.

Dost o drobných a nepodstatných chybách a pojďme se podívat, co model nabízí - velmi zajímavý je například pohled na původní pozdně gotickou katedrálu sv. Mikuláše, která shořela při velkém požáru v roce 1641. Na modelu náměstí je vidět i původní renesanční radnici, hned vedle je Dominikánský klášter s chrámem Obětování Panny Marie, kousek dál již zrušený špitální kostel sv. Václava a takto bychom mohli pokračovat. Majitelem modelu je Jihočeské muzeum. Díky ochotě jeho vedení mohl Milan Binder nafotit unikátní snímky, které by vás mohly k návštěvě radnice „navnadit“.

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky model, České Budějovice, radnice, Černá věž, katedrála, Milan Binder, Antonín Langweil, hospoda, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Pojďme chvíli snít  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.