Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Českobudějovická slévárna ukončí výrobu a propustí sedmašedesát lidí

Českobudějovická slévárna, již vlastní firma SCB Foundry, ukončí výrobu a propustí 67 z 91 zaměstnanců. Dostanou výpověď do konce července pro nadbytečnost. Podle odborů má již o zaměstnance zájem jiný podnik.

Firma vyrábí ocelové odlitky. Většina zaměstnanců byla již několik měsíců doma a pobírala 60 procent průměrného výdělku. „Společnost SCB Foundry se v důsledku dramatického poklesu zakázek dostala do ekonomické krize, vzhledem k níž je nucena zastavit výrobní program a přijmout opatření ke snížení svých výdajů. Za těchto okolností není společnost schopna zachovat stávající počet zaměstnanců," uvedl písemně předseda představenstva společnosti SCB Foundry.

Podle jeho slov se společnost rozhodla ukončit svůj výrobní program, a proto propustí všechny zaměstnance s ním spjaté. Výpověď dostanou do konce července pro nadbytečnost. SCB Foundry vlastní slévárnu od roku 2007, ještě před čtyřmi lety tam pracovalo zhruba 500 lidí, byla jedním z nejvýznamnějších zaměstnavatelů ve městě.

„Společnost se zavázala, že všechny kroky spojené s hromadným propouštěním budou vedeny plně v souladu s platnými ustanoveními Zákoníku práce. Pracovní poměr všem skončí po uplynutí dvouměsíční výpovědní doby, tedy 30. září. Všichni zaměstnanci mají nárok na vyplacení odstupného," řekl předseda odborů českobudějovické slévárny Stanislav Mareš. O situaci ve slévárně odboráři obratem informovali vedení jihočeské pobočky Úřadu práce.

Pracovních sil je ve strojírenství nedostatek

Věc budou řešit společně. „Vzhledem k nedostatku pracovních sil ve strojírenství najde zřejmě většina propuštěných lidí rychle své uplatnění jinde. Jeden podnik již o ně projevil zájem. Děláme monitoring i s nabízením pozic, zatím jsme oslovili tři strojírenské firmy a ještě jsme to poslali dál," řekl Jan Švec z odborového svazu KOVO.

Strojírenské firmy v kraji nabízejí podle Jiřího Berana z českobudějovické krajské pobočky úřadu práce stovky volných míst pro dělníky. „Domnívám se, že propuštění ze slévárny mají šanci najít rychle novou práci. Bude záležet na tom, jak moc se potkají jejich profesní dovednosti s požadavky zaměstnavatelů," podotkl Beran.

Slévárna České Budějovice vznikla začátkem 60. let 20. století jako pobočka koncernu Škoda Plzeň na pozemku s rozlohou 73 hektarů. Zaměstnávala až dva tisíce lidí, vyráběla ocelové odlitky hlavně pro železniční stroje. V roce 1990 se stala samostatným státním podnikem. Po dalších šesti letech ji převzala od Fondu národního majetku ostravská společnost Trival. Požadovanou cenu 240 milionů korun ale neuhradila a zanikla. V roce 1999 přešla slévárna do rukou ČKD Kutná Hora a v roce 2007 pod SCB Foundry. „Té se však nikdy nepodařilo slévárně vrátit zaniklý kredit. V roce 2013 zde přišlo o práci 500 lidí, od té doby se ukrajinskému vedení firmy nepodařilo nastartovat výrobu," dodal Švec.

Foto Budějcká Drbna | Zdroj ČTK

Štítky práce, zaměstnanec, slévárna, propouštění, SCB Foundry, a.s., výroba, Jiří Beran, Jan Švec, Úřad práce České republiky, Stanislav Mareš, Škoda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českobudějovická slévárna ukončí výrobu a propustí sedmašedesát lidí  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.