Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hudba, setkání a lidská solidarita - to je Vltavotýnská struna

Druhou červnovou sobotu se ve 13:05 hodin ozval z Vltavotýnského otáčka zvuk zvonů, který tradičně svolal Vltavotýnské a zahájil v pořadí čtvrtý ročník benefičního setkání folkových kapel. Sedm kapel a zhruba 250 návštěvníků se sešlo kvůli hudbě, společnému posezení a pomoci a lidské solidaritě. Koncert je každoroční součástí veřejné sbírky, kterou Vltavotýnští věnují někomu potřebnému. Letošními příjemci budou dva chlapci Péťa a Martínek, ke kterým osud nebyl příliš laskavý.

„S myšlenkou spojit kulturou s lidskou solidaritou jsme přišli před čtyřmi lety, od té doby proběhly tři koncerty, jejichž výtěžek jsme věnovali třeba na opravu místního kostela, či na nákup speciálních pomůcek pro děti s postižením,“ uvedl Miroslav Kantor, předseda sdružení Vltavotýnská struna, které stojí za pořádání benefičních koncertů v Týně nad Vltavou. „I letos jsme koncert zopakovali a zároveň s ním ke Dni dětí odstartovali veřejnou sbírku, jejíž výtěžek v listopadu rozdělíme na speciální léčbu v lázních Klimkovice pro dva malé chlapce z Vltavotýnska.“

Péťa Horák se narodil na podzim roku 2012. Po v podstatě běžném porodu začal rodině nelehký boj, hledání diagnózy. Péťa nelezl, nemluvil, navíc se objevily závažné šedé zákaly obou očí. Martínka potkal podobný osud. Porod v roce 2011 nenaznačoval nic neobvyklého, bohužel další vývoj přinášel obtíže. Když se po intenzivní léčbě zablýsklo na lepší časy a Martínek se dokázal sám posadit, projevil se asi před rokem první epileptický záchvat a Martínek zapomněl vše, co se naučil. Opět nyní stojí na startu navíc s břemenem léčby epilepsie.

Oba chlapce ale spojuje velká podpora rodiny. Každý den dělají vše proto, aby jejich chlapci mohli v budoucnu žít lepším životem, než by se dnes mohlo zdát. Péťa Horák po pobytech v lázních Klimkovice, na které mu přispěl i výtěžek loňského koncertu, udělal opravdu velké pokroky a dle závěrů dětského lékaře má pokračování v započaté léčbě velké šance na další zlepšení. Ke stejným závěrům se dětský lékař kloní i v případě Martínka.

Takový boj rodin je ale hodně náročný, fyzicky, psychicky i finančně, proto by ráda pomohla Vltavotýnská struna, nezisková organizace z Týna nad Vltavou. Na část léčby, kterou nehradí pojišťovny, pořádá veřejnou sbírku. Účastí na koncertě přispěli návštěvníci částkou 20 384 Kč, další finance přibyly díky benefiční dražbě a daru starosty a místostarostky města. Přispívat je možné dále až do 1.11.2017 finančním darem na transparentní účet 115-4479530297/0100, nebo věnovat peníze do zapečetěných kasiček v Týně nad Vltavou. Sbírka podléhá kontrole dle zákona o veřejných sbírkách. Finance budou v listopadu rozděleny na půl a v plné výši věnovány rodinám chlapců na léčbu v Klimkovicích.

„Pokud můžete, pomozte s námi i třeba symbolickou částkou, každá kačka společně s dalšími má obrovský význam. Třeba se i díky naší podpoře jednou postaví Martin a Péťa na vlastní nohy a rozeběhnou se ke svým maminkám,“ doplnil Miroslav Kantor.

Tisková zpráva | Foto Ladislav Mlsek

Štítky hudba, folk, pomoc, veřejná sbírka, léčba, koncert, Týn nad Vltavou, Klimkovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hudba, setkání a lidská solidarita - to je Vltavotýnská struna  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.