Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Znalec v případu mladíka, který zabil policistu, doporučil léčení

Psychiatr u soudu v Českých Budějovicích včera, ve středu 14. června doporučil v případu mladíka obžalovaného z vraždy policisty ochranné psychiatrické léčení. Psychiatr Petr Krekule jako znalec obhajoby v soudní síni řekl, že osmnáctiletý Lukáš Hajný měl v den trestného činu snížené rozpoznávací i ovládací schopnosti.

Hajný loni 18. prosince ve Velicích, části obce Dříteň na Českobudějovicku, napadl podle obžaloby dřevěnou tyčí a nožem dva policisty, jeden z nich na následky zranění zemřel. Hrozí mu až dvacetileté vězení a nelze vyloučit ani výjimečný trest.

Hajný vypověděl, že byl v den vraždy pod vlivem drog, nepoznal policisty a myslel si, že jsou to teroristé. Krekule vyšetřil Hajného ve věznici. Doporučuje pro něj ochranné psychiatrické léčení. Vyloučil, že by mladík měl v době činu toxickou psychózu, řekl také, že obžalovaný mladík nemá žádné zkušenosti s negativními následky užívání drog.

„Měl podstatně snížené rozpoznávací schopnosti. Nemohl rozpoznat nebezpečnost svého jednání, jednal tak, jako by jednal v sebeobraně, bál se. Ovládat se mohl, ale bránil se, měl mírně snížené ovládací schopnosti. Nejedná se o žádnou psychopatii, ale o nezralou a nevyrovnanou osobnost, je egocentrický. V době činu byl nafetovaný a v emoční tenzi, trochu si uvědomoval, co dělá, trochu ne," řekl ve středu před soudem Krekule. Na dotaz soudkyně připustil, že rodiče měli k mladíkovi „hyperprotektivní přístup".

Obhájce Miroslav Kříženecký chce dosáhnout trestu tři až osm let. „Posudky charakterizují osobnost toho kluka, která je tragická. Mě nejvíc zajímají jeho rozpoznávací a ovládací schopnosti v okamžiku činu. Oba znalecké posudky na to celkem shodně odpovídají: psychiatrička uvádí, že jeho rozpoznávací schopnosti byly zachovány a ovládací podstatně sníženy, a doktor Petr Krekule se domnívá, že i rozpoznávací byly narušeny," uvedl Kříženecký.

U soudu ve středu vypovídal i šestnáctiletý bratr Hajného, který věděl, že Lukáš Hajný užívá drogy od konce základní školy. Připustil také, že obžalovaný míval agresivní stavy.

Kříženecký podotkl, že ve středu Hajného zbytečně okřikla soudkyně kvůli tomu, že se usmívá. „Ten kluk má občas škleb. Já s ním pracuju třikrát do týdne, tam jsou nenadálé pohyby. Ona ho stejně neznervózní, protože jeho osobnost je velmi, velmi nerozvinutá. On nemá pocit, že by se sebou měl něco dělat. On vypadá chlapecky a chlapec je, je tam to dětské uvažování," vysvětlill obhájce Kříženecký.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky soud, vražda, policie, obhájce, Hajný, léčení, Miroslav Kříženecký, České Budějovice, droga, okres České Budějovice, Dříteň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Znalec v případu mladíka, který zabil policistu, doporučil léčení  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.