Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V ZOO Dvorec přišlo na svět pět vzácných bílých lvů

ZOO Dvorec slaví nové přírůstky. Na začátku května porodila lvice Tia pět zdravých jihoafrických bílých lvů. Jde o dlouho očekávaný prvoodchov. Koťata sedmileté samice a šest a půl roku starého samce Agiho, kteří byli do zahrady přivezeni loni v srpnu, se mají čile k světu.

„Páření probíhalo v polovině ledna. Samice lvů jsou březí přibližně 116 dní. Koncem dubna bylo již patrné, že spojení bylo úspěšné,“ píše se na webových stránkách ZOO Dvorec. Ve čtvrtek 4. května přestala Tia vylézat do výběhu, při první kontrole ale ošetřovatelé nezaznamenaly žádné známky porodu.

Jenže když se na ni přišli podívat před polednem, měla u sebe již tři očištěná mláďata. V odpoledních hodinách našli ošetřovatelé čtvrté mládě. „Měli jsme velkou radost, protože se jedná o první mláďata těchto vzácných bílých lvů (Panthera leo krugeri) v historii českých a slovenských zahrad. To jsme netušili, že při večerní kontrole napočítáme mláďat pět,“ překvapilo pracovníky zahrady.

Lvíčata tohoto druhu se rodí bílá a mají modré oči. Největší poddruh lva pustinného rodí obvykle dvě až tři mláďata, výjimečně čtyři. Samice Tia se nyní pečlivě stará o svých pět dvacetidenních potomků.

Foto ZOO Dvorec

Štítky lev, zoo, mládě, lvíče, odchov, porod, zahrada, ZOO Dvorec, zoologická zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V ZOO Dvorec přišlo na svět pět vzácných bílých lvů  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.