Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Biskupství otevírá expozici 3D modelů pro zdravotně postižené

První stálá expozice haptických modelů v Jihočeském kraji chce zrakově postiženým a osobám upoutaným na invalidní vozík zpřístupnit umění prostřednictvím předmětů určených pro vnímání hmatem. Součástí 3D modelů jsou popisky děl v Braillově písmu pro nevidomé. Expozici připravilo Biskupství českobudějovické ve spolupráci s Pedagogickou fakultou Jihočeské univerzity.

„Naším záměrem je zpřístupnit umělecká díla lidem se zrakovým postižením a současně umožnit vidícím zážitek z hmatového vnímání výtvarného díla“, řekl biskup Vlastimil Kročil. Převedení vizuálního objektu do výtvarného tvarosloví podle něj nevidomým odkrývá zákonitosti výtvarného jazyka a současně umožňuje vidícím možnost porovnat to, co poznají a čeho se dotýkají. „Máme možnost společně se naučit vnímat umění odlišným způsobem, než jsme zvyklí, když vnímáme výtvarná díla výhradně zrakem“, dodal českobudějovický biskup.

Doprovodný popis objektů odpovídá normám pro text určený slabozrakým a je upraven v Braillově písmu pro nevidomé na tabulkách z umělého dřeva. Vytvořený QR kód odkazuje na hlasový výstup a přetlumočení psaného textu do znakového jazyka pro neslyšící, čímž se rozšiřuje cílová skupina expozice. Přístup k modelům umožňuje zdravotně handicapovaným instalace na speciálních podstavcích.

V první fázi jsou zpřístupněny haptické modely tří gotických konzol z pálené hlíny. Zdobené reliéfy představují divého muže, Svatou Trojici a pelikána krmícího svá mláďata z klášterního kostela Obětování Panny Marie v Českých Budějovicích. Autorkou je Bc. Veronika Boušková. V letních měsících bude expozice rozšířena o modely maleb přenesených do reliéfu – svatého Kryštofa a Panny Marie Klasové. Autorkami jsou Bc. Tereza Ronovská a Bc. Tereza Hrabánková. S realizací dalších haptických modelů se počítá v příštím roce.

Tisková zpráva

Štítky Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity, Jihočeský kraj, biskupství, Vlastimil Kročil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Biskupství otevírá expozici 3D modelů pro zdravotně postižené  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.