Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Restaurátoři v Černé věži pomalu balí. Uvolní místo návštěvníkům

Již ve čtvrtek 1. června bude po pěti měsících pro návštěvníky opět zpřístupněna dominanta Českých Budějovic – Černá věž. Pochlubí se zrestaurovaným a opraveným ochozem, na který každý rok vystoupá kolem třiceti tisíc turistů. Právě na kamenném ochoze se v loňském roce objevily drobné praskliny, které bylo třeba co nejdříve opravit a zamezit tak větším škodám.

Práce restaurátorů včetně renovace kovových částí ochozu vyšly na 400 tisíc korun. Podle slov současného správce věže Jana Vančury, se některé dokončovací práce musely dělat až na jaře, za vyšších denních teplot. Poprvé od roku 1990 tak nemohlo na věži proběhnout tradiční březnové vítání jara, organizované farním sborem Českobratrské církve evangelické. Restaurátoři věž definitivně opustí ve středu 31. května.

Naposledy se Černá věž dočkala generální opravy v letech 1982 až 1985, kdy byl čištěn její vnější plášť. Ochoz pak byl opravován již počátkem 90. let. Posledním větším zásahem byla instalace bezpečnostních ocelových sítí, které brání pádu neopatrných návštěvníků a hlavně sebevrahů, kteří bohužel několikrát věž k dobrovolnému odchodu ze života skutečně využili.

Černá věž se tak opět těší dobré kondici a doufejme, že na dlouhou dobu další zásah restaurátorů potřebovat nebude. Pokud tedy Budějčákům rovnou celá nespadne na hlavu, jak někteří obyvatelé z jejího okolí žertují. Málokdo totiž ví, že Černá věž je svým způsobem budějovickou věží z Pizze. Obě věže byly postaveny na nestabilním písčitém podloží, ale v případě Českých Budějovic se od roku 1577, kdy byla dostavěna, Černá věž naklonila „jen“ o 35 centimetrů k západní straně.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky Černá věž, České Budějovice, Jan Vančura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Restaurátoři v Černé věži pomalu balí. Uvolní místo návštěvníkům  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.