Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Alšova jihočeská galerie v Hluboké vystavuje „Válečné plakáty 1914 – 1918“

V Alšově jihočeské galerii v zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou odstartovala vernisáž výstavu „Válečné plakáty 1914 – 1918“. Galerie chce výstavou připomenout zajímavou a opomíjenou stránku jednoho z největších světových konfliktů v dějinách lidstva – využití umění k válečné propagandě na plochách plakátů.

O zajímavý hudební doprovod se při zahájení výstavy postarali v uniformách rakousko-uherských dragounů členové slovinského pěveckého sboru „Dragonarji Generala Maistra – Dragoner Regiment 5“. Autory a kurátory výstavy jsou Jan Török a Adam Hnojil.

Plakáty využívaly jako psychologickou zbraň všechny válčící strany první světové války. Jejich prostřednictvím bylo apelováno na vlastenecké city občanů, aby se sami chopili činu a přiložili ruku k velkému zápasu. Nejnaléhavější se z toho důvodu jeví plakáty USA, kde vstup do armády byl i v průběhu války dobrovolný. Jiné plakáty vyzývají k upisování válečných půjček, sbírek na vdovy a sirotky nebo třeba ke sběru některých surovin. Grafická úroveň válečných plakátů se liší podle konkrétního státu a období války. Na amerických plakátech se například můžeme setkat i s tehdejšími hollywoodskými hvězdami.

O vývoji válečných plakátů říká autor výstavy Jan Török: „Rakousko-uherské, německé, francouzské, anglické, italské, ruské a později také americké plakáty se v této době dostaly na poměrně vysoký stupeň grafického designu a jeho visuální podoba byla převážně odrazem národní povahy. Vedoucí úlohu ve vývoji designu hráli především němečtí designéři, podstatu jejich plakátů tvoří srozumitelné koncentrované ploché barvy s plnými stíny v kombinaci s bravurně narýsovaným titulkem v husté struktuře. Naopak v Británii a Spojených státech převládá malovaná ilustrace, do které je umístěn tiskařem titulek. Jiný charakter mají např. francouzské válečné plakáty, zachycující tehdy důvěrně známé ikony dobře zvládnutou kresbou od významných umělců, doprovázené dlouhými a poetickými texty. Do tvorby válčících států zásadně vstupují i státní symboly v podobě německého a amerického orla, francouzského kohouta, britského lva či ruského medvěda. Tato symbolika je klíčovým prvkem k pochopení funkce a sociálních kontextů poselství.

Většina plakátu je vystavena úplně poprvé

Vystavené plakáty byly zapůjčeny londýnským Imperial War Museem, soukromými sběrateli a především Vojenským historickým archivem v Praze. Sbírky pražského vojenského archivu se staly pro autory výstavy velkým překvapením. Jen málokdo totiž tušil, jak rozsáhlá sbírka válečných plakátů z první světové války z celého světa se zde skrývá. Přitom dosud jen jejich malá část byla využita při výstavách a návštěvníci Alšovy jihočeské galerie tak většinu vystavených plakátů můžou spatřit vůbec poprvé.

Velké množství plakátů s sebou do vlasti přivezli už českoslovenští legionáři a položili tak základ této unikátní sbírky. Jak na vernisáži uvedl ředitel vojenského archivu Július Baláž, archiv vlastní asi 2000 spojeneckých plakátů a také více než 600 domácích rakousko-uherských plakátů. Ty jsou ale na rozdíl od těch spojeneckých v drtivé většině jen textové a jedná se tak převážně o různé vyhlášky a nařízení, které byly do archivu uloženy pravděpodobně jako historické dokumenty. Jen malá část z nich je také graficky vyvedena.

Jeden z nejcennějších exponátů byl zapůjčen se soukromé sbírky

Protože pro vystavení všech plakátů uložených v pražském vojenském archivu by bylo zapotřebí několika kilometrů výstavní plochy, byly pro potřeby výstavy „Válečné plakáty 1914 – 1918“ vybrány asi dvě stovky exemplářů. Aby ale ani ostatní nezůstaly nevyužity, budou plakáty v průběhu výstavy průběžně obměňovány. Návštěvníci si tak již v letních měsících budou moci prohlédnout desítky dalších plakátů. Vystaveny jsou samozřejmě i málo početné plakáty rakousko-uherské.

Mezi nejcennější exponáty patří česko-německý plakát budějovického 91. pěšího pluku, zapůjčený ze soukromé sbírky. Hned vedle něj je vystaven plakát dalšího známého českého regimentu – plzeňského 35. pěšího pluku. Oba plakáty vznikly v posledním válečném roce 1918 a oba oznamovaly brzké vydání pamětních knih těchto pluků, které ale pravděpodobně nakonec nikdy nevznikly. Právě plakát c. a k. 91. pěšího pluku byl vybrán pro reprint na pohlednici, kterou si návštěvníci výstavy budou moci odnést zdarma jako suvenýr. Kromě toho vydala galerie i rozsáhlý katalog vystavených plakátů.

Zahájení výstavy se zúčastnilo i několik spolků v dobových uniformách – například pražský 8. zeměbranecký pluk. Nechyběli ale ani členové budějovického spolku Jednadevadesátníci, kteří se již 10. června letošního roku postarají o doprovodný program výstavy. V parčíku galerie v tento den zřídí dobový vojenský tábor z italské fronty a přímo v prostorách výstavy zazní přednáška o historii 91. pěšího pluku.

Jak naznačil ředitel Alšovy jihočeské galerie Aleš Seifert, doprovodných akcí bude během léta víc. Chystána je například akce se zákopovou kuchyní. Výstava „Válečné plakáty 1914 – 1918“ potrvá do 1. října 2017, ale i v příštím roce, kdy si budeme připomínat již 100 let od konce první světové války, chce galerie u tématu prvního celosvětového konfliktu zůstat.

Autoři

Štítky výstava, plakáty, Hluboká, válka, Alšova galerie, plakát, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, Hluboká nad Vltavou, galerie, první světová válka, umění, USA, Július Balász, italské tažení, Velká Británie, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alšova jihočeská galerie v Hluboké vystavuje „Válečné plakáty 1914 – 1918“  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.