Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jediný šlechtitelský chov hus v Česku je na Novohradsku. Teď se tam líhnou nová housata

V jediném šlechtitelském chovu hus v Česku v Byňově u Nových Hradů na Českobudějovicku se líhnou nová housata. Zatím se jich letos vylíhlo 13 800.

Chov, kde je téměř 6000 hus, byl kvůli ptačí chřipce přes zimu uzavřen v halách. Farma má třináct zaměstnanců, majitelem zvířat je Rybářství Nové Hrady, od něhož odebírá husy i pivovar Budvar. Většina zákazníků je z Česka.

Na sezonu má farma s padesátiletou tradicí připraveno šestnáct násad, v každé je od osmi do 12 tisíc vajec. Líhnutí potrvá do 17. července. V areálu je jedna líheň a tři teplé odchovny, kde housata zůstávají tři týdny. Potom se převážejí k šesti rybníkům do studených odchoven, kde se vykrmují.

„Nejdůležitější, aby měla zastláno, vodu a krmení. V dolíhni, kde jsou housata čtyři dni před líhnutím, se musí hlídat teplota a vlhkost, aby housata nebyla vysušená a přilepená," řekla vedoucí střediska chovu drůbeže Naďa Hrvolová.

Teplotu drží od 36,6 do 36,8 stupně Celsia. Když se housata vylíhnou, jdou do teplých odchoven v hale, kde je 30 stupňů, po týdnu se denně teplota snižuje. „Když pak vidíte žluté hlavičky, je to úleva. Potom máme starost, aby se zavčasu prodala, máme jen dvě haly. Zatím zájem je, i když víc nabouchaný je květen. Teď je zima a lidé se bojí kupovat," uvedla vedoucí chovu.

Podle šlechtitelky Jany Šídlové je důležitý už sběr vajec. Musí se sbírat opatrně, aby se zárodky nestrhly. Očistí se v roztoku chloraminu a myjí se na takzvaném kolotoči s kartáči. Pak se dají do vozíků - do jednoho se vejde 6336 vajec, a potom odvezou do chladícího boxu, kde je pět až osm stupňů. Tam čekají týden, než se nasadí do líhní.

„Prvních pět dní po líhnutí se malinkým ještě dává do vody vitamin C. Když se vylíhnou v přírodě a je jim zima, zalezou pod husu; my máme umělou husu, elektrickou kvočnu," vysvětlila Šídlová.

V chovném hejnu je 5650 hus, chov se obměňuje po čtyřech až pěti letech. Kvůli hrozbě ptačí chřipky byly husy v zimě dva měsíce zavřené v halách. Chov byl v ochranném pásmu nákazy. „Bylo to víc práce, protože se obden muselo zastýlat, naváželi jsme vodu, krmení," popsala Hrvolová.

Novohradské rybářství, jež zaměstnává 48 lidí, patří v Česku k průkopníkům velkochovu hus a kachen. Vznikl začátkem 70. let, dnes je jediný svého druhu v Česku. „Ostatní závody je od nás berou na chov," řekl ředitel společnosti Lubomír Zvonař. Ještě po roce 2000 byl ale chov ztrátový, firma ho dotovala z výnosů za prodej ryb. Z líhně ročně vzejde 50 tisíc housat a stejný počet kachňat; rybářství chová asi pět stovek kachen.

Autoři | Foto rybarstvinovehrady.cz

Štítky husa, Česko, Novohradsko, vejce, okres České Budějovice, Nové Hrady, Budějovický Budvar, Rybářství Nové Hrady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jediný šlechtitelský chov hus v Česku je na Novohradsku. Teď se tam líhnou nová housata  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.