Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Talentovaný Patera měl krýt na mistrovství záda parťákovi. Okolnosti ho poslaly třikrát do branky a nezklamal

Brankář juniorského týmu ČEZ Motor České Budějovice – Jiří Patera – si po klubové části prodloužil sezonu o mistrovství světa do 18 let. Český tým vypadl ve čtvrtfinále s Finskem v prodloužení, ale mladý jihočeský gólman mohl být se svým vytížením spokojený.

Vypadli jste po velkém boji ve čtvrtfinále s Finskem. Jak budete na turnaj vzpomínat?
Budu na něj vzpomínat hezky, protože jsem dostal hodně příležitostí. Ale je škoda, že jsme nešli dále. Všichni jsme chtěli dosáhnout výš.

Cíle od trenérů byla medaile?
Jeli jsme s nejvyšším cílem, tedy turnaj vyhrát. To se nepovedlo a všechny nás to mrzí. Ale život jde dál.

A s jakými osobními cíli jste na Slovensko jel?
Chtěl jsem si alespoň jeden zápas zachytat a vyhrát ho. To se také nepovedlo, ale i tak jsem za šanci nastoupit rád a myslím si, že jsem to zvládl dobře.

Z pěti zápasů jste nakonec naskočil do tří.
Určitě jsem tolik šancí nečekal a jsem vážně rád, že jsem si mohl zachytat na mistrovství světa.

Poprvé jste chytal proti silnému výběru USA.
Už jsem s nimi chytal jednou, ale tentokrát to bylo úplně jiné, protože jsem nastoupil za nepříznivého stavu 1:4. Vzápětí jsem měl těžký zákrok a jsem rád, že jsem ho chytil, protože pak jsem si byl více jistý. Oni jsou hodně silný soupeř a myslím si, že jsou asi největší kandidáti na zisk poháru.

Pak jste dostal šanci odchytat celý zápas s Ruskem. Bylo předem domluvené, že do některého zápasu půjdete od první minuty?
Václav Varaďa (trenér U18 – pozn. autora) mi řekl po zápase s USA, že už měl naplánované nasadit na Rusy mě. Šlo o to, aby si Škára (první brankář Škarek) mohl odpočinout na čtvrtfinále. Zápas s Ruskem se hodnotí těžko, protože jsme chtěli brát tři body a v závěru zápasu se nám to pokazilo. Prohráli jsme v prodloužení a šli na Finy.

V boji o extraligu jsou aktuálním tématem souboje Jihlavy a Motoru. Bavili jste se o tom i se Škarkem?
Jo bavili. Říkal, že je až neuvěřitelné, že nás dokázali pokaždé porazit.

Ve čtvrtfinále jste narazili na dalšího silného soupeře. S Finskem vám nevyšla první třetina a vy jste šel do zápasu za stavu 1:4 těsně před první přestávkou. Co jste si v kabině řekli?
V kabině jsme si řekli, že i my můžeme dávat góly a máme na to dvě třetiny. Nakonec se nám povedlo zápas srovnat, ale oni byli šťastnější.

Během druhé a třetí třetiny jste inkasoval jen jednou. Dalo se s tou akcí něco dělat?
Samozřejmě se dá všechno udělat jinak. Hráč mi vystřelil na beton a já to vyrazil před sebe na dalšího hráče, který si puk potáhl a z ostrého úhlu ho trefil od břevna do branky. Myslím si, že kdybych měl možná více ruce před sebou, tak by mě to trefilo. Je to ale jen kdyby…

V poslední minutě třetí třetiny jste byli při oslabení v obrovské defenzivě. Půl minuty před sirénou jste s obránci hasil velkou šanci Finska.
Popravdě už ani nevím jak, ale nějak se ten puk dostal do brankoviště a já zůstal na zádech. David Kvasnička to tam chytal na brankové čáře a nakonec to dopadlo dobře.

V prodloužení jste byli dlouho lepší než soupeř. Inkasovali jste ale vy a navíc při hře 3 na 3.
Protihráč udělal kličku do forhendu a já tam nechal beton. Trefil mě, ale puk se odrazil do strany na dojíždějícího hráče, který rozhodl zápas. Je to škoda, protože jsme si zasloužili za to, jak jsme se semkli a vyrovnali, postoupit do dalšího kola.

A jaké máte plány pro sezonu 2017/2018?
(úsměv) Ještě nevím.

Štítky Jiří Patera, Finsko, čtvrtfinále, Mistrovství světa v ledním hokeji, Madeta Motor České Budějovice, USA, Rusko, Slovensko, HC Dukla Jihlava, Václav Varaďa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Talentovaný Patera měl krýt na mistrovství záda parťákovi. Okolnosti ho poslaly třikrát do branky a nezklamal  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.