Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Skvělý start do finálové série. První bitvu vybojoval Jihostroj

Finálový duel s pořadovým číslem jedna měl evropské parametry. Nezaujatému divákovi se musel líbit. Pro zaujaté fanoušky je to však jinak. V napínavém pětisetovém střetnutí byli nakonec o kousek lepší hosté a ujímají se tak vedení ve finálové sérii.

Kladenští vlétli do utkání lépe a servisem zatlačili Jihostroj do defenzivy. Zkraje si vybudovali dvoubodový náskok, který poté drželi díky dobrému příjmu. Vyrovnat se podařilo hostům po technickém time-outu, kdy Michálek vytloukl bloky na hlavním kůlu a upravil na 10:10. Do vedení posléze poslal České Budějovice úspěšný trojblok Mach – Habr – Michálek. Kladno však díky podání Křesťana hned zvládlo otočit průběh ve svůj prospěch a před povinnou pauzou dokonce získalo zpět dvoubodové vedení. Jihočeši se ale vzpamatovali a čtyřmi body v řadě získali vedení 18:17 na svou stranu. Domácí si tak vzali oddechový čas. Po něm si však Mach vyhlédl při podání Hýského a získal bod z podání. Když navíc Kraffer přidal na 20:17, kouč Fortuník žádal pauzu znovu. Jeho svěřencům pomohla, před koncovkou se dostali zpátky do kontaktu. Netrvalo však dlouho a Gevertův servis přinesl stav 22:19. Domácím se ještě podařilo Jihočechy rozhodit, Křesťan snížil na 23:24. Další setbol ale Mach technickým zakončením středem proměnil a rozhodl o vítězi první sady.

Středočeši znovu rozehráli partii lépe a získali dvoubodový náskok, poté ale chyboval na příjmu Sparidans, přešlap zaznamenal Hýský a Jihostroj vedl 8:6. Po technickém time-outu do hřiště nespadl ani dvojblok Křesťan – Van Haarlem a hosté se vezli na vítězné vlně. Náskok naopak na druhé straně navýšil dvojblok Sobotka – Kraffer, stav pro České Budějovice tak byl 11:7. Kladno najednou nepůsobilo přesvědčivým dojmem, Hýský přesto své spoluhráče výrazně hecoval. Jenže nedorozumění Van Haarlema a Zajíčka znamenalo další bod pro hosty a nepříznivé skóre 9:14. Trenér Fortuník si proto vyžádal oddechový čas, po kterém jeho volejbalisté dvěma body snížili. Nizozemský nahrávač ale stále zaostával za dosavadními výkony a Jihočeši nadále drželi čtyřbodový náskok. Navýšit ho navíc zvládl blokem Mach. Před koncovkou se však Kladno vzchopilo a zlepšeným příjmem snížilo na 17:19. Na místě tak byl oddechový čas. Domácí poslali do napínavé koncovky Syrůčka, jenž nahradil Trojana. Na jejím začátku zaútočil Michálek pouze do pásky a Středočeši dotáhli na těsný rozdíl. Přišel tak další time-out hostů. Jízdu Kladna ale nezastavil, nekompromisní servis Křesťana znamenal vyrovnání na 22:22. Kraffera proto nahradil Kuliha, když však Mach neprošel přes domácí bloky, Kladno mělo za stavu 24:23 první setbol. Hosté ale výhodu ihned zvrátili na svou stranu. Michálek na příjmu zaskočil Hýského a vybojoval setbol, který nakonec proměnil Mach.

Ve vyrovnaném duchu se nesl začátek třetího dějství. Oba celky prokazovaly, že jsou ve finále právem. Změna přišla po technickém time-outu, kdy Gevert s Krafferem přitlačili na servisu a výrazně přispěli k vedení 11:8. Domácí si vzali oddechový čas, ale příliš jim nepomohl, další bod přidal Gevert, po něm následoval útok Křesťana pouze do sítě, a tak byl stav 13:8 pro Jihostroj. Vynikající výkon Českých Budějovic nadále pokračoval. Útok Geverta před nucenou pauzou dostal Kladno na příjmu pod tlak, ze kterého se nevymanilo. Jihočeši díky tomu vedli 16:10. Podobně úspěšný byl však na druhé straně Hietanen, jehož podání přineslo snížení na 14:17. Do hry se proto znovu dostal Kuliha. Následně zaútočil Michálek z pipu a pro hosty svítilo skóre 18:14. Diváci v Kladenské sportovní hale ale mocně podporovali své hráče. Bouřlivá atmosféra výrazně pomohla k tomu, že domácí na začátku koncovky snížili na rozdíl jednoho bodu. Kouč Dvořák si vzal time-out, po něm ale Kuliha s Gevertem neodhadli servis Dilliena a nechali Kladno srovnat. Obrat ve vývoji skóre přineslo podání Syrůčka. Míč se otřel o pásku a překvapil českobudějovické volejbalisty. Van Haarlem zvolil v další rozehře technické zakončení, po kterém Středočeši vedli už 23:21. První setbol Kladna ještě Gevert odvrátil, při druhém se však míč po blocích dotkl stropu a na světě bylo pokračování duelu.

Domácí na euforický výkon ze závěru třetí části navázali. Jihostroj navíc v úvodu nezvykle více chyboval a nechal si Kladno utéct. Nevydařený útok Geverta do bloků znamenal nepříznivý stav již 3:7. Znovu tak došlo ke střídání, Kraffera nahradil Kuliha. Hosté poté dvakrát úspěšně zablokovali snahu Kladna a snížili na rozdíl dvou bodů. Po technické pauze Kuliha vytloukl blok Křesťana a České Budějovice byly v jednobodovém kontaktu. Dlouho v něm ale nevydrželi, Křesťan si spravil chuť na Michálkovi a upravil na 10:7. Domácí volejbalisté náskok před povinným oddechovým časem téměř ztratili. Jihočeši upravili na 14:16 a dali signál, že nechtějí do tie-breaku. Jenže podávající Křesťan nedal Michálkovi šanci a zvýšil vedení Kladna. Hosté se však vzápětí znovu dotáhli a před koncovkou dokonce srovnali na 19:19. V dramatickém závěru se vedení přelévalo z jedné strany na druhou. Do té doby, než Hietanen udeřil při podání mezi Kulihu a Kryštofa a poslal tým do vedení 23:21. Setbol domácích číslo jedna smazal Gevert, u druhého se ale nemýlil Křesťan.

Do tie-breaku se v sestavě vrátil Kraffer. Domácí se ve zkrácené sadě dostali poprvé do vedení při špatném příjmu Jihostroje. Míč se podle názoru sudích dotkl stropu a Kladno tak vedlo 4:3. V další rozehře navíc Syrůček zablokoval Macha a hosté si vzali time-out. S Českými Budějovicemi ale bylo za chvíli zle, Křesťan totiž přidal přímý bod z podání. Jihočeši se však nevzdali a třemi body v řadě srovnali na 7:7. Obrat byl dokonán po změně stran, kdy se hosté po útoku Kulihy dostali do vedení 10:8. Stejný hráč ale vzápětí chyboval a Kladno srovnalo. Dvoubodový náskok vrátil na stranu Jihostroje Gevert. Nejprve jeho útok nezastavily domácí bloky, a kdyby sportovní hala neměla střechu, míč letí ve vzduchu snad ještě teď. Poté si vychutnal Kladno i při podání. Středočeši však znovu srovnali na 13:13. Mečbol ve veledůležité výměně vybojoval Michálek. Na podání poté šel Sobotka a přímým bodem ukončil první finálový souboj.

Milan Fortuník (trenér Kladno volejbal cz): My jsme nebyli v hlavách nastaveni na to, že jde o finále. Nebyli jsme mentálně na výši. V tom se projevila jasná převaha Budějovic, že už takové zápasy odehrály. Nám trvalo strašně dlouho, než jsme se dostali do zápasu. Pomíjím, kolik kdo dal bloků, es, jak kdo hrál. Ale my jsme nebyli na výši, a proto jsme prohráli.

René Dvořák (trenér VK České Budějovice): První dva sety jsme hráli dobře na servisu a v obraně, Kladno jsme zatlačili do defenzivy a poradili jsme si i s koncovkami setů. Kladno pak přitvrdilo na podání, my jsme od něj ustoupili a zase jsme o dva body prohráli. Pátý set byl trochu o štěstí. Vydrželi jsme v něm trpělivě hrát do závěru i pod tlakem, který na nás byl ze strany diváků a domácích hráčů vyvinut. Zápas byl naprosto vyrovnaný, rozhodovaly maličkosti. a chladnokrevnost v závěrech setů.

Kladno volejbal.cz - VK České Budějovice 2:3 (23:25, 23:25, 26:24, 25:23, 13:15)

Rozhodčí: Renčín – Hudík. Nejvíce bodující hráči: Křesťan (34) – Gevert (27). Diváci: 1 200. Čas utkání: 129 minut. Stav série: 0:1.

Kladno volejbal.cz: Hietanen, Křesťan, Zajíček, Hýský, Van Haarlem, Trojan – libero Sparidans. Střídali Dillien a Syrůček. Trenér Milan Fortuník.

VK České Budějovice: Gevert, Mach, Michálek, Habr, Sobotka, Kraffer – libero Kryštof. Střídali Fila, Kuliha a Todua. Trenér René Dvořák.

Štítky Kladno, Jihostroj, VK Jihostroj České Budějovice, České Budějovice, volejbal, volejbalista

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skvělý start do finálové série. První bitvu vybojoval Jihostroj  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.