Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Když Bílá na Černou kouká…

Dnešní díl našeho seriálu bychom chtěli věnovat věži, která je součástí dominikánského kláštera na Piaristickém náměstí. Její pojmenování Bílá je mezi veřejností všeobecně vžité, ale z pohledu historie to správně není. Původní Bílá věž byla totiž součástí hradeb v místech, kde je nyní Jihočeské divadlo. Ještě dnes mají některé zkušebny v divadle kruhový půdorys. To je jedna z mála připomínek staré stavby. My se ale budeme v článku držet nesprávného, ale zaběhlého a zlidovělého označení Bílá věž.

Původně byla Bílá věž postavena v gotickém slohu a měla vysokou valbovou střechu. Z této doby se zachovalo i jedno okno v přízemí věže. Po požáru v roce 1728 byla provedena barokní nástavba s provizorní střechou. Teprve v roce 1772 byla dostavěna dnešní podoba báně, která je pro změnu v rokokovém stylu. Takže věž je složena ze tří slohů – gotika, baroko a vše zastřešuje obrazně i fakticky rokoko.

Černá věž je přibližně o dvacet metrů vyšší než věž Bílá. Jestli si obě dámy někdy spolu v noci povídají, tak by měla vyšší stavba nižší vykat. Základy Bílé věže jsou totiž o více než padesát let starší než u Černé věže.

Pohledy z Černé věže a její interiéry jsou všeobecně známé a každý „Budějčák“ je viděl nejednou. Podívejte se ale na několik méně známých fotografií z Bílé věže a také máte možnost „okouknout“ i její vnitřek.

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Bílá věž (Hradec Králové), České Budějovice, Milan Binder, Jihočeské divadlo, Piaristické náměstí, divadlo, klášter, gotika, Černá věž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Když Bílá na Černou kouká…  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.