Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Talent Talafous se učil od mistrů v Thajsku. A myslí na profesionální kariéru v zahraničí

Do přímořského města Pattaya v Thajsku vyrazil dvacetiletý Josef Talafous, který se věnuje bojovému stylu muay thai, aby zlepšil své umění a poznal nové možnosti. Zápasník z Budějc trénuje v Gladiators Gymu a v Česku patří mezi nejlepší bojovníky.

Jak vznikla možnost vydat se do Thajska?
Díky spolupráci a podpoře od společnosti Gazda Urban Brand jsme sehnali prostředky a další sponzory. Na základě toho jsme získali dostatek peněz, abychom se s Jirkou Průšou mohli do Thajska vydat. Hlavním cílem bylo komplexní zdokonalení, abych mohl pokračovat v zápasech v zahraničí.

Kde jste už bojoval?
Měl jsem zápasy v Německu a Holandsku.

Co vás během dne čekalo?
Každý den jsem měl dvou nebo třífázový trénink. Ráno jsem měl například výběh, pak tvrdý trénink. Nechybělo cvičení s Thajci, stínování, výběhy, boxování do pytle. Bylo to náročné, protože tam je úplně jiné klima než u nás v Česku.

Jaký byl rozdíl v trénincích oproti těm, na které jste zvyklý z Česka?
Změna to byla veliká. U nás jsem byl zvyklý na zaběhlý režim, kdežto u nich to bylo úplně jiné. Trénovali i tři hodiny a cítil jsem po každé lekci progres a zlepšení. U nás v Evropě se bojuje holandským stylem, ale oni mají svůj thajský styl. Oni nic jiného než svůj styl ani neberou, takže když to trošku přeženu, tak jsem se učil všechno od začátku. Klidně mě trenér mlátil pravítkem, když jsem udělal něco špatně nebo na konci náročného tréninku jsem ještě musel absolvovat 300 kopů do pytle, který byl jako ze železa. Zajímavé třeba je, že oni trénují bez chráničů. Thajci mají podle mě úplně jinde práh bolesti. Podle toho ale taky vypadají, jsou hodně omlácení.

Trénoval jste na pláži nebo v tělocvičnách?
Mají tam tělocvičny, které jsou prakticky na každém rohu. Často jsou gymy udělané tak, že jsou otevřené ze stran a je z nich výhled na moře.

Cítil jste po prvních dvou, třech dnech únavu po tamních trénincích?
Když jsem přijel, tak jsem se nejvíc bál toho vedra. Je to úplně jiný svět. Všem je tam hodně věcí jedno. Auta tam jezdí ze strany na stranu a vládne tam takový punk s džunglí. Na druhou stranu musím říct, že všichni kolem nás k nám byli vlídní a pobyt se nám snažili zpříjemnit.

Proč padla volba na Pattayu?
Jsou tam super podmínky. Je tam hrozně moc gymů, měli jsme domluveného super trenéra. Město jako takové sice není nejčistší, ale kvůli dovolené jsme tam nejeli, takže mi to nevadilo.

Na konci pobytu jste po fyzické stránce byl v pohodě? Únava vás nepostihla?
Fyzicky to bylo v pohodě, protože na velkou zátěž jsem byl naučený z Česka. Nejtěžší byly místní podmínky, protože na sluníčku byly extrémní teploty. Nejsem zrovna typ člověka, co by tohle vyhledával.

V kolika letech se v Thajsku s kickboxem začíná? V kolika jste začal vy?
Běžně v pěti, šesti letech. Tam tím prostě žijí. Já začal až v 15 letech. Thajci kolikrát končí ve 20 letech kariéru, kdežto u nás v tomto období jsme teprve v rozkvětu. V Česku se každou sobotu hraje fotbal, v Thajsku má bojovník každou sobotu zápas.

Během svého pobytu jste nastoupil i k oficiálnímu zápasu.
Ano. Bylo to proti ostřílenému Thajci, což bylo na první pohled vidět. Odhadem měl za sebou sto zápasů. Duel se konal ve známé aréně Max Muay Thai Stadium, kde bylo přes 500 fanoušků.

A zápas jste vyhrál. Povídejte o něm… věděl jste o protivníkovi něco?
Bylo to pro mě velké vítězství, že jsem dokázal takto zkušeného zápasníka porazit. Vůbec nic jsem o něm dopředu nevěděl. Zápas se vyvíjel tak, že jsem čekal, že bude hodně kopat. O Thajcích je známé, že mají nohy jako sekyry. Proto také si například na konci tréninků právě přidávají obrovské dávky kopů. Měl jsem připravenou taktiku, protože byl menší. Platilo to na něj a vyhrál jsem na body.

Co jste si z pohledu poznatků z Thajska nejvíce odvezl?
Styl tréninku.

Snažíte se ho praktikovat i v Česku?
Ano. Tréninky jsme podle toho upravili. Teď mám aktuálně rozvržení takové, že jdu běhat, pak na lapy, stínování… jedu takto každý den a snažím se posunout dále.

Které techniky máte v oblibě?
Baví mě lokty a kolena. Navíc jde o účinné údery.

Co máte letos za vrchol sezony?
To je ještě v jednání. Vrcholů bude několik, ale rád bych se koncem roku utkal o titul profesionálního mistra Česka.

A vaše cíle do dalších let míří do zahraničí?
Ano. Chtěl bych se prosadit v zahraničí. To by sice znamenalo se tam odstěhovat, ale láká mě stát se profesionálním zápasníkem, který absolvuje světové zápasy. Rád bych se proto vydal v dohledné době znovu do Thajska nebo Holandska pro další zkušenosti.

Trenér Michal Novák o svém svěřenci: „Pepa není jen řadovým členem klubu, je pro nás jako sourozenec, mladší brácha. Je to kluk který má obrovskou ctižádost a nikdy se nespokojí s druhým místem. Ví, že pro úspěch si musí dojít a k žádné výzvě se neotočí zády. Stává se teamovým leaderem a vzorem pro další mladé sportovce. Jsem rád, že Pepík našel cestu bojovníka a jako součást svého života si vybral bojové sporty. Je mi ctí společně s Pepou absolvovat náročné tréninky, zápasy a pomáhat mu v jeho sportovní kariéře.“

Autoři | Foto archiv Josefa Talafouse

Štítky Thajsko, Česko, kariéra, trénink, styl, České Budějovice, Pattaya, Nizozemsko, Německo, Michal Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Talent Talafous se učil od mistrů v Thajsku. A myslí na profesionální kariéru v zahraničí  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.