Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Budějcké Auticentrum hlásí otevřeno

V noci z neděle na pondělí svítila budějcká radnice modrou barvu a vyjádřila tak podporu autistům. Mnohem delší krok pro pomoc těmto lidem však přišel až v úterý 4. dubna. To byla totiž slavnostně otevřena nová budova Auticentra.

Spolek Autisté jihu, který Auticentrum provozuje vznikl v roce 2010 a od té doby pomáhá rodinám s dětmi, které mají různé poruchy autistického spektra. Donedávna sídlilo Auticentrum v bytě po školníkovi u ZŠ Bezdrevská, ale nyní se nově přesouvá do bývalé školky v Plzeňské ulici. Ta potřebám centra vyhovuje více.

Slavnostního otevření se zúčastnil i primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda a uvolněný člen rady města pro sociální oblast Michal Kohn. Jako první však návštěvníky přivítala ředitelka Auticentra Milena Urbanová. „Jménem rodičů bych chtěla moc poděkovat statutárnímu městu České Budějovice, které našlo tento objekt a  investovalo do něj nemalé finanční prostředky, aby zde mohly být poskytovány služby pro lidi s autismem. Takových služeb je opravdu pomálu, a proto jsme nesmírně vděčni za rekontrukci tohoto objektu, aby se zde mohlo pracovat opravdu kvalitně,“ nešetřila slovy díků ředitelka Auticentra.

Radost z otevření měli i zástupci města. „Jsme rádi, že se podařilo najít využití pro budovu bývalé školky. Ty prostory, ve kterých působilo Auticentrum dosud opravdu nebyly vyhovující. Věřím, že zde se bude dětem dařit.“ řekl primátor Jiří Svoboda. V podobném duchu mluvil i zastupitel Michal Kohn: „Asi jako každý normální člověk mám radost, když se něco povede a ta práce je za námi vidět. Přál bych si, aby to tady fungovalo ke spokojenosti všech klientů a personálu.“

V areálu bývalé školky se kromě rekostruované budovy nacházejí ještě další dva pavilony. Je zde tak prostor pro budoucí rozšíření. „Jsou tu tři objekty. Jeden je již opravený a budou zde probíhat sociálně-aktivizační služby a odlehčovací pobyty. Další dva pavilony jsou prakticky neobyvatelné. Hodil by se nějaký investor,“ usmívá se Milena Urbanová.

Budoucí růst Auticentra nevyloučil ani primátor. „Náklady na rekonstrukci tohoto pavilonu se vyšplhaly přes tři miliony korun. Město chce tyto aktivity podporovat i nadále, nicméně náš rozpočet není bezedný a na opravu těch dalších dvou pavilonů v tuto chvíli nemáme dostatek financí. Věřím ale, že se podaří třeba ve spolupráci s krajem zajistit postupný růst Auticentra do rozměrů, které odpovídají významu služby, velikosti města a potřebám rodičů a jejich dětí,“ řekl Jiří Svoboda.

Štítky Jiří Svoboda, primátor, pavilon, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcké Auticentrum hlásí otevřeno  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.