Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Modernizace Onkologického oddělení Nemocnice České Budějovice zajistila intenzivní péči o nemocné

Onkologické oddělení Nemocnice České Budějovice prošlo v uplynulém roce zatím poslední fází modernizace. Výsledkem je přesunutí stacionáře ambulantní léčby do bezprostředního sousedství nově zmodernizované stanice JIP v 5. patře centrálního pavilonu. Tím je zajištěna intenzivní péče o nemocné v případě jakéhokoliv akutního stavu, vzniklého během ambulantní onkologické léčby. Na první pohled je také vidět kvalitativní posun o několik stupňů výš.

„Nový stacionář ambulantní onkologické péče si výrazně polepšil prostorově, kvalitou vybavení i rozšířením potřebného zázemí. Od počátku provozu v novém (listopad 2016, pozn. autora) stacionář disponuje 16 aplikačními místy, z toho deseti lůžky a šesti aplikačními křesly – slouží k podávání chemoterapie, bioterapie, infuzí a krevních derivátů. Týdně se zde ambulantně léčí okolo stovky onkologických pacientů, svou ambulantní léčbu tu dostávají i pacienti hematologického oddělení,“ říká primář Onkologického oddělení Nemocnice České Budějovice Václav Janovský.

Na stacionář přichází pacienti z oddělené čekárny, procházejí vstupním filtrem, kde si každý odkládá své cennosti do uzamykatelných skříněk. K dispozici jsou také dámské a pánské toalety se sprchovými kouty a umyvadly. Podstoupit léčbu může pacient buď vleže ve standardním nemocničním polohovatelném lůžku, nebo v kratším režimu v aplikačním křesle. „Stacionář ambulantní onkologické léčby je sálového typu, potřebné soukromí pacientů je zajištěno prostřednictvím závěsů a mobilních zástěn oddělujících jednotlivá aplikační místa,“ doplňuje Václav Janovský.

Po celou dobu ambulantní léčby pacientů jsou zdravotní sestry přítomné v sále stacionáře. Přímým kontaktem sledují případné změny zdravotního stavu pacientů navozené podávanou léčbou. Všechna aplikační místa stacionáře jsou vybavena rozvodem medicinálního kyslíku k oxygenoterapii infuzními pumpami a injekčními dávkovači.

„Společnou součástí ambulantního stacionáře a JIP je přípravna léků, kam jsou dodávány již naředěné a zasetované infuzní vaky z centrálního ředění cytostatik z ústavní lékárny. Zde sestry provedou kontrolu dodaných léků, které jsou dodávány označené již vždy pro konkrétního pacienta, podle rozpisu léčby od indikujícího lékaře připraví premedikace a následně po kontrole shody dodaných léků s konkrétním pacientem zahájí léčbu,“ říká vrchní sestra Onkologického oddělení Nemocnice České Budějovice Eva Wertigová s tím, že stacionář je v provozu ve všední dny od 7:00 do 15:30, v případě delších infuzních ambulantních režimů přebírají péči o pacienty zdravotní sestry sloužící na ONO JIP.

Onkologická jednotka intenzivní péče

Jde o samostatnou funkční jednotku s vlastním personálem a nepřetržitým provozem. Disponuje čtyřmi samostatnými prosklenými boxy s elektricky ovládanými vstupními dveřmi, z toho je jeden dvoulůžkový. Pacienti mají k dispozici nejmodernější nemocniční lůžka, která si mohou sami elektricky polohovat. Lůžka mají zabudované váhy pro kontinuální sledování změn hmotnosti a jsou napojená na centrální systém monitorování základních životních funkcí, který mají k dispozici sestry na svém pracovním pultu, od něhož mohou přímo sledovat každého pacienta i očním kontaktem.

„Všechna lůžka JIP jsou vybavena rozvodem medicinálního kyslíku k oxygenoterapii, infuzními pumpami a injekčními dávkovači. Pacienti mají v boxech k dispozici vlastní umyvadla, skříně na osobní věci a televize, v prostoru JIP je společné sociální zařízení a pro ležící nemocné je připraveno i mycí lůžko v bezbariérové koupelně. Součástí JIP je  lékařská pracovna a vyšetřovna, denní místnost sester se sociálním zařízením a úklidová komora,“ popisuje primář MUDr. Václav Janovský.

Na onkologické JIP jsou nejčastěji hospitalizováni pacienti s náročnými režimy onkologické systémové léčby včetně režimů předtransplantačních, dále pacienti s projevy akutní hematologické toxicity v průběhu a časně po onkologické léčbě a pacienti s těžkými infekčními komplikacemi při nemocí a léčbou navozené imunosupresi. Obecně však jakékoliv těžké stavy aktivně léčených onkologických pacientů, vyžadující intenzivní léčbu a monitoraci základních životních funkcí. Doba hospitalizace se pohybuje od 5 do 15 dnů, ale je především závislá na stavu pacientů a složitosti jejich léčby.

Na onkologické JIP pracuje lékař intenzivní onkologické a hematoonkologické péče, šest zdravotních sester ve směnném provozu a jedna sanitárka společná i pro ambulantní stacionář. Velmi zdařilou rekonstrukcí JIP mají pacienti maximální pohodlí, boxová dispozice se žaluziemi umožňuje vytvořit jim i potřebné soukromí a přitom má náš personál veškeré potřebné zázemí k moderní intenzivní léčbě závažných onkologických stavů,“ uvádí vrchní sestra Eva Wertigová.

Tisková zpráva

Štítky léčba, pacient, jednotka intenzivní péče, Nemocnice České Budějovice, Václav Janovský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Modernizace Onkologického oddělení Nemocnice České Budějovice zajistila intenzivní péči o nemocné  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.