Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Budějcích začne příští týden fungovat carsharing

Využíváte auto příležitostně a nákup vlastního se vám nevyplatí? Od března se usměje štěstí i na Budějčáky. Ve středu 1. března spustí ostrý provoz první český carsharing Autonapůl. Krajská metropole už bude devátým městem, kde služba začne fungovat.

„Typický uživatel carsharingu pro většinu svých cest využívá hromadnou dopravu, kolo či chůzi a do auta usedá jen tehdy, když ho opravdu potřebuje. Pak mu stačí jen najít nejbližší volné auto, rezervovat si ho přes počítač nebo telefon, s čipovou kartou nebo chytrým telefonem vyzvednout a jet,“ popisuje ředitel Autonapůl Michal Šimoník.

Sdílení auta, jak lze volně carsharing přeložit, je vhodné pro rodiny i jednotlivce, neziskové organizace, živnostníky nebo menší firmy. V současné době služby společnosti Autonapůl využívají některé renomované architektonické kanceláře nebo liberecká zoologická zahrada. Navíc není povinností využívat auto pouze v Budějcích, velmi snadno lze použít i v dalších městech působení – Praze, Brně, Plzni, Liberci, Ostravě, Olomouci, Pardubicích, Hradci Králové a do budoucna i ve Zlíně.

„Carsharing je snadnou, výhodnou a ohleduplnou alternativou k vlastnictví auta, která uživateli šetří finance i starosti. Průzkumy říkají, že průměrné auto jezdí jen jednu hodinu denně. Díky výrazně efektivnějšímu využití dokáže jedno auto carsharingu nahradit 5 až 10 soukromých aut, čímž šetří místo v ulicích měst,“ doplňuje Šimoník. Autonapůl má rovněž poměrně mladé vozy, jejich průměrné stáři je kolem dvou let.

Autonapůl funguje v České republice už od roku 2003. Na „svém kontě“ má 55 automobilů pro téměř 700 uživatelů. Cílem společnosti je, aby se carsharing stal jedním z důležitých pilířů moderní udržitelné mobility 21. století. Například v Německu sdílí auta přes jeden milion registrovaných uživatelů a služba má velkou podporu i u národních korporací a veřejných institucí. Mezi další společnosti, které nabízí carsharing, patří v České republice také Car4way, Ajo.cz, Emuj nebo Sharujeme.cz. Ani jedna však doposud nevstoupila do Budějc.

Štítky České Budějovice, Autonapůl, Česko, Praha, Německo, Brno, Plzeň, Ostrava, Liberec, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Budějcích začne příští týden fungovat carsharing  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.