Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Napínavou přetahovanou ukončil Michálek. Jihostroj získal proti Karlovarsku dva body

Až pátý set musel rozhodnout o vítězi šlágru 20. kola UNIQA volejbalové extraligy mezi Českými Budějovicemi a Karlovarskem. Jihostroj měl dobře nakročeno ke třem bodům, poté ale nezvládl třetí a čtvrtou sadu a nechal Západočechy ve Sportovní hale bodovat. Ztráta nahrávače je však nepříjemně poznamenala v rozhodujícím tie-breaku, který ukončil až pátý mečbol.

Přestože už byl připraven nastoupit do utkání navrátilec po zranění Sebastian Gevert, pro základní sestavu si jej kouč Dvořák v duelu s Karlovarskem nevybral. Úvod byl na obou stranách opatrnější a ani jeden z týmů neměl zásadní převahu. Před technickým time-outem přišla chyba při příjmu Jihostroje a Karlovarsko získalo vedení 8:7. Po návratu na hřiště o něj však díky vytlučeným blokům z ruky Michálka přišlo. Západočeši si v prostřední pasáži vybrali slabší chvilku. Individuální chyby znamenaly vedení domácích už 13:10. Náskok o chvíli později navýšil Hackworth a ještě do většího varu přivedl publikum tvrdým projektilem Fila. Světelná tabule ukazovala stav 16:11. Povinná pauza černočervené volejbalisty přibrzdila. Nejprve Kriško snížil na rozdíl tří bodů a posléze útočil do zámezí Fila. Nástup Karlovarska včas zastavil oddechový čas Jihočechů, po němž České Budějovice po dramatických výměnách znovu odskočily. O osudu koncovky hodně naznačil svým servisem Habr. Přímý bod znamenal vedení 21:16. Úvodní setbol nabídl za stavu 23:19 přesným útokem středem Sobotka. Bývalý hráč Jihostroje Kriško sice první odvrátil, na druhý už byl ale proti trojbloku krátký. 

Se snahou odčinit nezdar v první části vstoupilo Karlovarsko do druhé sady. Nutno podotknout, že úspěšně. Hudečkovo eso znamenalo vedení 5:2 a vyžádaný oddechový čas na straně Jihočechů. Už to vypadalo, že se po něm domácí zvednou, ale při povinné pauze byl náskok západočeských volejbalistů znovu tříbodový. Českobudějovičtí hráči znovu zvýšili otáčky po dvou úspěšných blocích, při kterých zastavili i rodáka a současného kapitána Karlovarska Ondřeje Hudečka. Ztráta ale mizela jen pomalu. Naopak před technickým time-outem po chybách v komunikaci narostla a hosté vedli 16:12. Na nepříznivý stav o chvíli později reagoval domácí lodivod střídáním Geverta na podání, ale kýžený úspěch se nedostavil. Jihostroj však nebyl vůbec zlomený a ukázal, že umí zvládnout i nepříznivý stav. Ještě před koncovkou dokázal srovnat na 18:18 a souboj třetího týmu extraligové tabulky s druhým nabídl před koncovkou drama. Přetahovanou o každý bod narušil dělovým servisem Hackworth. Jeho eso znamenalo vedení 23:22, po kterém domácí vybojovali díky skvělé obraně první dva setboly. Přesné oko Kryštofa nedalo šanci Karlovarsku odvrátit ani jeden a České Budějovice vedly 2:0 na sety.

Jihočeši se vlastními chybami o úspěšný vstup do třetího dějství. Špatné postavení a kontakt se sítí znamenaly rychlé vedení hostů 3:1. Až teprve poté se černočervení vzpamatovali a alespoň se ztráta nenavyšovala. Hostům vycházela především hra v poli, jejich příjem se oproti prvním dvěma setům zásadně zlepšil a domácí měli problémy přiblížit se více na dostřel. Při druhém technickém oddechovém čase vedlo Karlovarsko 16:13 a vývoj nápadně kopíroval předešlou sadu. Snížit se podařilo dvojbloku Michálek – Sobotka, který vyskočil vysoko nad pásku a nepustil útok Hudečka. Když chvíli nato Kriško pálil do autu, světelná tabule ukázala stav 17:17. Trenér Novák si vyžádal time-out. Jenže chyby se nevyvarovaly ani domácím. Hackworth správně neodhadl dráhu letu míče a Karlovarsko znovu vedlo o dva body. Na podání musel Habr, aby jeho servis v kombinaci se špatným příjmem soupeře a rychlým útokem Michálka přinesl skóre 19:19. To bylo ale ze strany Českých Budějovic vše. Poté už hřiště ovládli hosté a nepomohlo ani střídání Geverta za Hackwortha. První setbol proměnil esem Málek a pronásledovatel Kladna na čele extraligy se vrátil do hry.

Slabá hra v poli poznamenala začátek čtvrté části. Karlovarsko využilo nepřesností ve hře Jihostroje a snadno vedlo 3:0. Kouč Dvořák neměl jinou možnost než time-out. Chvíli po něm došlo ke střídání nahrávačů a svou šanci dostal Červinka. Příjem Jihočechů neustále strádal a hosté to věděli. Vedli 9:4 a z palubovky dostali Filu, jehož nahradil Kraffer. Přišel však přešlap, skóre 10:4 a René Dvořák si znovu vyžádal pauzu pro své svěřence. Špatný výkon ale pokračoval dál, na kontě Západočechů přibyly další tři body v řadě. Do hry se vrátil Habr, následoval jej Gevert. Jenže nefungovalo nic. Kriško přidal přímý bod z podání, hned nato se skvělým blokem prezentoval Končal. Karlovarsko vedlo 16:5. Domácí přeřadili na vyšší rychlostní stupeň pozdě. Za nepříznivého stavu 10:18 sice donutili soupeře vzít si oddechový čas, ale šance na srovnání byla mizivá. Do zápasu tak ještě před koncovkou vstoupil Todua, který nahradil Macha. V ní se nepříjemně zranil Končal, a tak musel pozici nahrávače zastat Štefko. Na osudu dějství to ale nic nezměnilo. Střetnutí tak zamířilo do zkrácené sady. 

Byl to Gevert, který nakopl Jihostroj do tie-breaku. Nejprve nedal šanci přijmout Kriškovi, poté vytloukl i západočeské bloky. Vedení 3:1 ale domácí prohospodařili. Následovala přetahovaná o body. Před změnou stran nezvládl Kriško útok na hlavním kůlu a České Budějovice vedly 8:7. Gevertovi se posléze podařilo opět vytlouct bloky hostů a navýšit skóre na 9:7. Důležitou partii poté rozehrál kapitán Habr, jenž nejprve překvapil technickým zakončením a hned nato nedal Karlovarsku šanci ani na síti. Stav byl 11:8. Západočechům nepomohl ani vyžádaný oddechový čas, protože po něm neprošli přes vystavěný trojblok a ztráta již byla čtyřbodová. Domácí se nechali ukolébat nadějným vedením a po vlastních chybách pustili soupeře na dostřel. Ten sice nakonec nabídl dva mečboly Jihostroji, vzápětí je ale dokázal odvrátit. Skóre 14:14 vyrovnalo šance na obou stranách. Rozhodl až pátý mečbol a úspěšný blok Michálka. 

„My jsme do poloviny druhé setu hráli to, co jsme si řekli. Dávali jsme slušný servis a Vary jsme tlačili. Tím nemohly hrát svou hru. Poměrně slušně jsme i útočili. Druhý set se Karlovarsko zlepšilo, my jsme vyhráli díky šňůře v závěru, když jsme od půlky tahali za kratší konec. Ale nevarovalo nás to. Karlovarsko mohlo díky náskoku ve třetím setu víc solit servis a zápas se otočil. Nezvládali jsme to na přihrávce, na útoku jsme měli kolem dvaceti procent. A s tím se nedá uhrát nic. K precizní hře jsme se vrátili až v pátém setu. Samozřejmě lituji ztráty nahrávače Karlovarska, v jejich situaci je to obrovský problém,“ zmínil trenér Jihostroje René Dvořák.

„Rozdělil bych zápas na dvě půlky. V první polovině jsme vůbec nic nepředvedli, zkazili jsme velké množství servisů. Ve druhém setu jsme si zase nepřihráli. Bylo jasné, že dřív, nebo později uděláme chybu. Ve třetím a čtvrtém setu, aniž bychom něco měnili, jsme byli preciznější a vcelku snadno je vyhráli. Tie-break ovlivnilo zranění nahrávače, ale Štefko se toho zhostil dobře. Zápas pak rozhodly drobnosti,“ myslel si kouč Karlovarska Jiří Novák.

VK České Budějovice – VK ČEZ Karlovarsko 3:2 (25:20, 25:22, 21:25, 16:25, 18:16)

Rozhodčí: Záhorcová – Kvarda. Nejvíce bodující hráči: Mach (14) – Kriško (28). Diváků: 968. Čas utkání: 128 minut.

VK České Budějovice: Sobotka, Habr, Michálek, Mach, Hackworth, Fila – libero Kryštof. Střídali Gevert, Červinka, Todua a Kraffer. Trenér René Dvořák.

VK ČEZ Karlovarsko: Kriško, Zmrhal, Treial, Končal, Hudeček, Sukuba – libero Pfeffer. Střídali Málek, Široký a Štefko. Trenér Jiří Novák.

Foto Jana Kroneislová

Štítky Karlovarský kraj, Jihostroj, České Budějovice, Česká volejbalová extraliga mužů, Sebastian Gevert, Ondřej Hudeček, VK Jihostroj České Budějovice, Jiří Novák, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Napínavou přetahovanou ukončil Michálek. Jihostroj získal proti Karlovarsku dva body  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.