Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Asistenti prevence kriminality se osvědčili. V Budějcích jich bude i letos sedm

Díky projektu ministerstva vnitra podpořeného evropskými dotacemi budou i v tomto roce vypomáhat strážníkům v Českých Budějovicích asistenti prevence kriminality. Je jich opět sedm, stejně jako loni, a jejich náplní práce je dál zvyšovat bezpečí hlavně v problematických lokalitách města. Program asistentů prevence kriminality funguje v jihočeské metropoli už od roku 2013, od pouličních válek na sídlišti Máj.

I když asistenti prevence kriminality nenosí zbraň, nemohou nikoho zadržet a ani pokutovat, podle magistrátu významně napomáhají k zajištění veřejného pořádku v ulicích.  A to především v problematických lokalitách města, jako jsou například sídliště Máj, Palackého náměstí a jeho okolí, Lannova třída, Novohradská ulice v okolí domu č.p. 60, u ubytovny v Okružní ulici a pochopitelně také u všech obchodních center ve městě.

„U lidí pohybujících se ve zmiňovaných problematických lokalitách města, mají asistenti prevence kriminality autoritu, přirozený respekt a dokážou mezi nimi zjednat pořádek. Asistenti toho vyřídí poměrně hodně, aniž by tam museli samotní strážníci nebo policisté zasahovat. Nejsou tam ale z pozice nějaké nápravy, trestu, ale fungují spíše jako jakýsi spojovací mezičlánek mezi strážníky či policisty a minoritní společností, která například na sídlišti Máj nebo Lannově třídě je.  Jsme proto rádi, že tento program může u nás fungovat. Osvědčil se,“ řekl mluvčí Městské policie České Budějovice David Štýfal a také připomněl nemalou pomoc asistentů při spolupráci se sociálním odborem, konkrétně s oddělením sociálně právní ochrany dětí například při návštěvách problémových rodin.

„Pravidelně ve spolupráci s městskou policií monitorujeme a vyhodnocujeme situaci, a ta je určitě v porovnání s dramatickým obdobím souvisejícím s událostmi na sídlišti Máj, diametrálně odlišná. Lepší. Město od zmiňovaného roku 2013 udělalo v tomto směru poměrně poctivý kus práce. A to nejen pokud se týká asistentů prevence kriminality, ale ke klidnější situaci určitě hodně pomáhají aktivity neziskových sociálních organizací, včetně komunitního centra, které město na Máji zřídilo,“ podotkl náměstek primátora Petr Podhola.

Činnost asistentů prevence kriminality řídí a koordinuje Městská policie České Budějovice. Asistenty prevence kriminality obyvatelé města poznají podle oděvu s označením „Asistent prevence kriminality". Případně se mohou legitimovat průkazem asistenta. Lidé je mohou potkávat ve dvoučlenných hlídkách nebo společně se strážníky v ulicích během celého dne i ve večerních hodinách při obchůzkách, kdy přispívají k dodržování obecně závazných vyhlášek města, dohlížejí na nerušené občanské soužití a na veřejný pořádek, přispívají k ochraně majetku.

Po demonstracích v roce 2013 se začali v Budějcích objevovat dva asistenti prevence kriminality, ale protože se projekt osvědčil,  počet asistentů se zvýšil na současných sedm. „Měli jsme i o jednoho více, ale dohodli jsme se, že upřednostníme kvalitu nad kvantitou. Sedmičlenný tým asistentů stačí, tým se nám ustálil, kromě jednoho jsou na těchto pozicích lidé už déle a proto ví, co mají dělat a jak mají pracovat,“ vysvětlil David Štýfal.

O místo asistenta prevence kriminality se může ucházet kdokoliv, musí ale splňovat určité podmínky. Byť nejsou požadavky tak vysoké, nemusí mít třeba na rozdíl od strážníků maturitu, bývá obtížné najít člověka, který by vyhovoval podmínkám. Nejčastější překážkou je trestní rejstřík, který musí mít zájemce o místo asistenta prevence kriminality čistý.  „Zájemce by měl mít také určité předpoklady pro tuto práci. Třeba by měl být komunikativní a měl by mít hlavně přehled o místním dění. Ovšem většinou až sama praxe ukáže, zda se na to ten či onen člověk hodí. Ne u každého tomu tak vždy je,“ dodal Štýfal. Ten ale připomněl, že v současné době má město asistentů prevence kriminality dost.

Asistenti, kteří jsou vlastně „k ruce strážníkům“ jsou standardními zaměstnanci magistrátu, respektive městské policie a proto jsou radní velice rádi, že ministerstvo vnitra pokračuje v projektu. Hrozilo už totiž, že jej zastaví. Přece jen není tento ministerský dotační titul, o který je čím dál větší zájem, bezedný.

„Není proto jisté, jak dlouho zmiňovaný program ministerstva bude pokračovat. Ale už teď víme, jak by se případě ukončení programu asistenti financovali. Asistenty by za jejich práci odměňoval úřad práce. Protože my tímto projektem v podstatě zajišťujeme nová pracovní místa, která by jinak nebyla. A podle mých informací asistenti prevence kriminality pomohli řešit řadu krizových situací i na kontaktním pracovišti Úřadu práce v Českých Budějovicích. Takže i sám tento úřad má zájem na tom, aby asistenti fungovali v našem městě dál,“ řekl primátor Jiří Svoboda.

Ale prozatím se v tomto směru nic nemění. Ministerstvo vnitra na sklonku loňského roku vyhlásilo výzvu k podávání žádostí o dotace. Tak jako v předchozích letech toho Budějce využily. „Požádali jsme o dotaci na zajištění programu asistenti prevence kriminality na rok 2017. Dotace činí 1 milion 128 tisíc korun, město přispěje částkou 376 tisíc korun,“ upřesnil primátor

Autoři | Foto Městská policie

Štítky prevence kriminality, České Budějovice, projekt, sídliště, květen, Ministerstvo vnitra České republiky, obecní policie, dotace, Úřad práce České republiky, Jiří Svoboda, Petr Podhola, Sídliště Máj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Asistenti prevence kriminality se osvědčili.  V Budějcích jich bude i letos sedm  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.