Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Temelíně procházejí fiktivní radioaktivitou

Necelý rok používají v Temelíně speciální zařízení na simulaci radioaktivity. Loni výcvikem v prostředí s fiktivní radioaktivitou prošly dva tisíce lidí. Temelínští odborníci tím sledují zautomatizování reakcí. Výcviky budou pokračovat i letos.

Přestože Temelín patří v radiační ochraně ke světové špičce, vedení elektrárny nic nepodceňuje. Za dva milióny pořídil ČEZ pro Temelín speciální zařízení na simulaci radioaktivity. Využívat ho energetici začali loni v únoru. Mezi prvními si zásah v simulovaném radioaktivním prostředí vyzkoušeli místní hasiči. Celkově tréninkem v prostředí, kde je zvýšená fiktivní radioaktivita, už pošly dvě tisícovky lidí.

Podle energetiků jde o součást pravidelné přípravy zaměstnanců i dodavatelů. „Kdo vstupuje do kontrolovaného pásma, například do blízkosti reaktoru, musí tímto tréninkem projít. Chceme co nejvěrohodněji simulovat situace, které by v prostředí s ionizujícím zářením, laicky řečeno v prostředí s radioaktivitou, mohly nastat. Pravidla a ochranné pomůcky lidi chrání a proto je důležité, aby je také uměli prakticky používat,“ popsal význam tréninků temelínský ředitel Bohdan Zronek.

Přitom vlastní reakce není zase tak složitá. „Je to o pravidelné kontrole dozimetru a umění vyhodnotit, co ukazuje a vědět, jak se dál zachovat,“ poznamenal temelínský mluvčí Marek Sviták s tím, že při dosažení nastavené dávky pracovník ukončí činnost a prostory opouští. Vše si přitom kontroluje na displeji svého dozimetru.

V radiační ochraně patří Temelín dlouhodobě ke světové špičce. Šedesát procent zaměstnanců mají nulové dávky. U třiceti procent je roční dávka srovnatelná s tím, co obdrží pasažéři během jednodenního dálkového letu. „U desítek lidí jsou roční dávky srovnatelné s rentgenovým vyšetřením, v jednotkách případů pak s  vyšetřením na CT. Každopádně dávky jsou hluboko pod ročním limitem, který určuje legislativa,“ uvedl Radim Figalla, radiační expert temelínské elektrárny.

Foto Marek Sviták

Štítky radioaktivita, Temelín, trénink, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Temelíně procházejí fiktivní radioaktivitou  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.