Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Izraelci byli nad síly Jihostroje. Mají nakročeno k postupu

Ve třech setech zvládli volejbalisté Tel Avivu zvítězit ve Sportovní hale nad českobudějovickým Jihostrojem. Domácí hráči ve dvou setech dotahovali, ve třetí sadě pak neproměnili pět setbolů. Do Izraele tak poletí s pomyslným nožem na krku. K postupu musí zvítězit „za tři body“ a poté vyválčit i rozhodující zlatý set.

Domácí začali další mezinárodní střetnutí dobře na síti a k prvním dvěma bodům si pomohli dobrou obranou. Tel Aviv však záhy srovnal a díky Avizovi otočil vývoj. Teprve až při podání Michálka se podařilo srovnat na 5:5. Před technickým time-outem ale hosté dvakrát vytloukli červenočerné bloky a Maccabi vedlo 8:6. Jihočeši museli oddechnout o chvíli později znovu, to když se jejich soupeř dostal do čtyřbodového náskoku. Nadále je však trápil tvrdý servis Plotyczera, jenž znovu postrčil Tel Aviv do lepší pozice. Ve druhé povinné pauze vedli Izraelci 16:11. Jihostroj ale zabral a před koncovkou vyvinul maximální úsilí na to, aby ještě zdramatizoval set. Hosty najednou začal trápit příjem a ze slibného náskoku bylo už jen vedení 19:18. V ten okamžik si vzal trenér Bar Netzer druhý time-out. Prim hrál Hackworth, který ničil soupeře přesnými zakončeními. Když se k tomu přidaly neprostupné bloky, bylo za stavu 22:22 zaděláno na pořádnou zápletku. Jenže Michálek poté dvakrát chyboval na příjmu a Maccabi mělo dva setboly. První odvrátil středem Sobotka, u druhého už však Českobudějovičtí úspěšní nebyli. Habr servisem do sítě uzavřel úvodní sadu.

Do druhé části zaznamenal Jihostroj přímo raketový vstup a rychle získal čtyřbodový náskok. Po něm hostující kouč zažádal o první přerušení. Zpomalit nástup domácích ale zatím nedokázal. Jeho svěřenci, které táhl bosenský univerzál Cuk, se probudili až o několik výměn později. Jakmile Dos Santos zakončil přesně středem, byl stav nerozhodný 10:10. A když se vzápětí Jihočeši nedohodli, dostalo se Maccabi do vedení 12:11. Brzo však bylo vedení zpátky na straně Českých Budějovic, když Plotyczer útočil pouze do sítě. Veterán Dos Santos však podáním zajistil lepší pozici při druhém technickém oddechovém čase svému týmu – Tel Aviv vedl 16:15. To už byl na hřišti Todua, jenž nahradil Sobotku. Hostům se před koncovkou podařilo volejbalisty Jihostroje nachytat při servisu. Míč dopadl na základní čáru a izraelský celek si tak vypracoval lehký dvoubodový náskok. Udržel ho až do závěru, ačkoliv se zdálo, že domácí dokáží po Toduou odvráceném prvním setbolu vyrovnat. V ten nejhorší možný moment však přišel kontakt se sítí, který daroval i druhé dějství Maccabi.

Radikální řez udělal kouč Svoboda před třetí sadou. Na postu nahrávače se objevil Červinka, na bloku zůstal Todua a Fila přenechal místo Kulihovi. Úvod opět vyšel lépe českému celku, jenž brzo získal náskok dvou bodů. Blokem ho ještě navýšil Mach, a tak červenočerní hráči vedli během povinného přerušení 8:5. Poté si ale neuhlídali podání soupeře a po vydařeném trojbloku hostů bylo rázem srovnáno 9:9. Jihostroji ale nezbývalo nic jiného, než aby zapnul mašinu na plný výkon. V sázce bylo hodně. Chyba Dos Santose, který při útoku nedokázal dostat míč přes síť, znamenala pro domácí opětovné vedení o tři body. A byl to znovu Mach, jenž svým blokem navýšil náskok. Když se následně netrefil Cuk do hřiště, byl stav 15:10 pro České Budějovice. Při podání Hackwortha se náskok ještě zvýšil, Kuliha nekompromisně vytloukl bloky a přinesl vedení 18:12. Do koncovky se šlo za stavu 20:15 a vše směřovalo k prodloužení duelu. Na servisu se ale objevil Plotyczer a hosté byli už jen o dva body pozadu. Jenže se nevyvarovali dvojáku, takže Jihostroj získal tři setboly. Ty ale prohospodařil a na světě byl nerozhodný stav. Blízko k zisku sady bylo při podání Hackwortha, který soupeře zatlačil, ale Maccabi se povedlo vytlouct bloky a srovnat na 26:26. Hned nato si Cuk vybojoval první setbol a po chybě Michálka jej Tel Aviv okamžitě zužitkoval.

„Jediná činnost, ve které jsme byli lepší, byly bloky. Nebyli jsme úspěšní na servisu, soupeř dobře přihrával, lépe útočil. Dohrávali dobře i vysoké míče. Největší rozdíl byl však v řešení čapnutých míčů,“ hodnotil trenér Jihostroje Jan Svoboda.

„Jsem trochu překvapený. Očekával jsem vítězství, když je soupeř oslaben, ale ne 3:0 na sety. Jsem hrdý na své hráče, kteří odehráli skvělé utkání. Dodrželi přesně to, co jsme si řekli, takže můžu být šťastný,“ doplnil s úsměvem na tváři kouč Maccabi Tel Aviv Zohar Bar Netzer.

VK České Budějovice – Maccabi Tel Aviv 0:3 (23:25, 23:25, 26:28)

Čas: 90 minut. Nejvíce bodující hráči: Michálek (12) – Dos Santos (18). Diváci: 850. Rozhodčí: Wurtenberger (AUT) – Omari (ALB).

VK České Budějovice: Mach, Michálek, Habr, Fila, Hackworth, Sobotka – libero Kryštof. Střídali Todua, Červinka a Kuliha. Trenér Jan Svoboda.

Maccabi Tel Aviv: Avigdorov, Cuk, Dadon, Dos Santos, Plotyczer, Aviz – libero Shwartz–Shmoel. Střídal Ben Noun. Trenér Zohar Bar Netzer.

Foto Jana Kroneislová

Štítky Jihostroj, Tel Aviv, VK Jihostroj České Budějovice, Izrael, Jan Svoboda, Manuel dos Santos Fernandes, České Budějovice, Makabi Tel Aviv BC

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Izraelci byli nad síly Jihostroje. Mají nakročeno k postupu  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.