Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vyrovnaný duel s Brnem získal Jihostroj až v pátém setu

Maximální počet setů viděli diváci v českobudějovické Sportovní hale v duelu mezi Jihostrojem a Brnem. Domácí byli v prvních dvou setech lepším celkem a zaslouženě se dostali do vedení 2:0. Jenže hosté se nevzdali a trpělivým výkonem srovnali stav na 2:2. Pátý set ale ukořistil na svoji stranu domácí mančaft a po vítězství 3:2 bere dva body.

Začátek reprízy loňského semifinále se nesl ve vyrovnaném duchu a žádný tým nedokázal výrazněji odskočit. Na rozdíl dvou bodů se jako první vzdálil Jihostroj. Zásluhu na tom měl Chilan Gevert, který zaznamenal eso, a za stavu 8:6 se šlo do prvního technického oddechového času. Domácím se dařilo i nadále. Úspěšný blok zaznamenal Mach a v druhé povinné přestávce už to bylo 16:13. Poté se dostal na servis opět Gevert a přidal další přímý bod z podání. Galapředstavení chilského univerzála pokračovalo. Zaznamenal další dva body a trenér hostů si vyžádal time-out. Pomalu se tak šlo do koncovky. Českobudějovičtí volejbalisté do ní vstupovali s náskokem sedmi bodů. Za stavu 24:16 měli domácí šanci na ukončení prvního setu, ale první dvě možnosti nevyužili. I domácí kouč tak zažádal o oddechový čas. To se ukázalo jako správný tah a po Machově smeči se dostal Jihostroj do vedení 1:0.

Druhou sadu odstartoval na servisu Gevert a po esu zaznamenal další bod. Jenže i v této sadě nabídl úvod vyrovnanou hru. Jednou vedli Jihočeši, poté se vedení převalilo na stranu Brna. Na chvilku se dostali Českobudějovičtí do dvoubodového vedení, ale díky úspěšným brněnským blokům bylo opět srovnáno. Při druhém technickém oddechovém času to ovšem opět bylo o dva body pro domácí. I díky chybám Brna. A stejně jako v předchozí sadě, tak i tentokrát po této pauze Jihostroj odskočil. A to až do vedení 20:15. Kouč Ondřej Marek tak reagoval time-outem. Brno poté snížilo třemi body v řadě a bylo zaděláno na drama. Jenže reakce týmu z jihočeské metropole byla okamžitá a smrtící. Také třemi body v řadě se přiblížili k vítězství ve druhém setu. A když zamířilo podání hostujícího Licka do sítě, vedl Jihostroj už 2:0.

Set s pořadovým číslem tři opět na začátku režíroval Gevert, nejlepší hráč zápasu. Jenže z vedení 3:1, byla rázem ztráta 3:4. Postupem času hosté poprvé v zápase odskočili do dvoubodového vedení. Od stavu 8:10 ale České Budějovice přeřadily na vyšší rychlost a po tvrdé smeči Michálka, bloku Habra a technické chybě domácích, se dostaly do vedení. Když se šlo do druhé povinné přestávky, tak domácí vedli o dva body a hned po skončení získali sedmnáctý bod. Koncovka vypadala na vyrovnanou bitvu. Jelikož Michálkova smeč zamířila do zázemí a Jihomoravané díky tomu vyrovnali na 20:20. A Brno si dokonce vypracovalo první setbol, ale po zkaženém servisu bylo srovnáno na 24:24. Jenže hosté si došli pro další setbol, který po dlouhé výměně a chybě domácích dokázali využít.

I čtvrtá sada byla podobná těm předchozím. Vyrovnaný průběh, kde se oba týmy přetahovaly o každý bod. A ačkoliv se Brněnští dostali brzy do dvoubodového vedení, Jihostroj tuto ztrátu však dohnal. Hned vzápětí ale hráči z jihu Moravy dokázali odskočit na rozdíl tří bodů. A postupem času až na pět. Náskok se v dalším průběhu neztenčoval a vypadalo to na pátý set. Až v koncovce se českobudějovičtí volejbalisté začali přibližovat. Po rázném zakončení Geverta byl rozdíl dva body. Jenže Brno si čtvrtou sadu nenechalo vzít a zvítězilo 25:22.

Do rozhodujícího pátého setu vstoupili domácí lépe a také díky špatné přihrávce brněnských hráčů se radovali z dvoubodového vedení. Výborně se prezentoval především domácí blokař Sobotka, který naskočil právě do tie-breaku. Sobotku napodobil také jeho kolega Mach a díky jeho úspěšnému bloku vedli domácí 11:8. Blízko vítězství byl Jihostroj po skvělém servisu Geverta a následném bloku Michálka. Jenže první možnost na ukončení zápasu České Budějovice nevyužily. Nakonec se ale radovali z vítězství 15:12 v pátém setu.

„Mrzí mě, že jsme utkání nedotáhli do vítězného konce za stavu 2:0. Na druhou stranu musím říct, že jsme do té situace byli zatlačeni. Přestali jsme tlačit servisem. Brno pak trefilo tři čtyři lepší servisy. Vždycky v pravý moment. Ale i vítězství v tie-breaku je cenné. Jsem rád, že jsme po špatném výkonu v Ostravě zahráli lépe,“ byl po zápase v rozpacích domácí trenér Jan Svoboda.

„První dva sety byly zcela v režii domácích. Hlavní zásluhu má Gevert, který byl skvělý na servisu. My jsme si s tím nedokázali poradit. Pak Budějovice ubraly a vypadalo to, že jim docházejí síly. My jsme toho využili. V tie-breaku jsme ale udělali několik zbytečných chyb a to nás stálo vítězství,“ mrzelo hostujícího kouče Ondřeje Marka.

Další zápas čeká Jihostroj v sobotu 3. prosince. Od 18 hodin nastoupí na palubovce Karlovarska.

VK České Budějovice – Volejbal Brno 3:2 (25:18, 25:20, 24:26, 22:25, 15:12)

Čas: 117 minut. Diváci: 1234. Nejvíce bodující hráči: Gevert (25) – Hrazdira (20). Rozhodčí: Hudík – Kovář.

VK České Budějovice: Gevert, Michálek, Habr, Mach, Todua, Fila – libero Kryštof. Střídali Kuliha, Červinka, Sobotka. Trenér Jan Svoboda.

Volejbal Brno: Hrazdira, Mendoza, Pražák, Handlíř, Klapal, Haník – libero Ščerbatych. Střídali Římal, Licek. Trenér Ondřej Marek.

Štítky Jihostroj, Brno, VK Jihostroj České Budějovice, České Budějovice, Volejbal Brno, Jan Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyrovnaný duel s Brnem získal Jihostroj až v pátém setu  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.