Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Počet asistentů prevence kriminality v Českých Budějovicích stoupnul

Počet asistentů prevence kriminality se v Českých Budějovicích za tři roky zvýšil ze dvou na osm. Magistrát by přivítal další pracovníky pro tuto službu, ale je omezený finančními možnostmi. Činnost asistentů prevence kriminality hradí z dotačního programu ministerstva vnitra, který navíc v budoucnosti možná skončí. Město přesto i v takovém případě hodlá tuto službu zachovat.

„Zřízení asistentů prevence kriminality bereme jako dobrý krok. Jsme s ním spokojeni a vidíme, že tito lidé mají skutečně v daných lokalitách respekt a výrazně tam pomáhají udržovat pořádek,“ řekl českobudějovický primátor Jiří Svoboda. Dodal, že asistenti působí především na sídlišti Máj, v oblasti Palackého náměstí nebo Lannovy třídy. Právě v těchto lokalitách žije víc sociálně slabých lidí. Asistenti prevence kriminality jsou lidé, kteří ve zmíněných místech žijí. „Musí mít přirozený respekt a přehled o daném místě,“ uvedl Svoboda.

Podle něj je o místo asistenta velký zájem, každý rok se na radnici hlásí desítky uchazečů. Musí splňovat řadu podmínek, jednou z nich je bezúhonnost. Svoboda uvedl, že České Budějovice počítají s tím, že tuto instituci zachovají i ve chvíli, kdy by ministerstvo vnitra dotační titul zrušilo. „Připravujeme varianty pro to, aby asistenti zůstali i v takovém případě. Jednáme o tom například s úřadem práce,“ uvedl primátor.

Funkce asistentů prevence kriminality vznikla jako reakce na události v červenci 2013 na největším českobudějovickém sídlišti Máj, kde žije početná komunita romské menšiny. Protiromské nálady se tam začaly šířit od chvíle, kdy se do sporu dostaly děti na hřišti a následně se do konfliktu zapojilo asi 100 dospělých. Následovalo několik demonstrací a protestních pochodů, které v několika případech vyústily v potyčky s policií. Policisté zadrželi několik desítek lidí a některým z nich soud následně uložil podmíněné tresty za výtržnictví a ublížení na zdraví.

Zdroj ČTK

Štítky prevence kriminality, České Budějovice, Ministerstvo vnitra České republiky, Jiří Svoboda, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet asistentů prevence kriminality v Českých Budějovicích stoupnul  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.