Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

AKTUALIZOVÁNO: Ultralehké letadlo muselo kvůli poruše nouzově přistát, pilotovi se nic nestalo

V areálu budějckého letiště v pátek odpoledne nouzově přistálo ultralehké letadlo. Podle prvotních informací se pilotovi nic nestalo. Stroj je porouchaný. „K nouzovému přistání mělo dojít v areálu letiště, přibližně kilometr od přistávací dráhy,“ zmínila policejní mluvčí Lenka Kozoňová.

AKTUALIZOVÁNO (4. června, 8:09):

Včerejší odpolední událost, kdy došlo k letecké nehodě prototypu proudového letadla UL 39 Albi v prostoru letiště Planá u Českých Budějovic, se týkala stroje, který vyvíjí ČVUT. „Z dosavadního šetření vyplývá, že pětatřicetiletý pilot letěl z letiště Jihlava, kdy u Českých Budějovic, údajně při testování brzdící klapky, náhle letoun změnil směr, stal se neovladatelným a začal řítit k zemi. Pilot aktivoval záchranný systém a letadlo na padáku i s ním v kabině, nouzově přistálo v areálu letiště mezi stromy. Pilot se z kabiny letadla dostal bez zranění ven. Alkohol byl na místě vyloučen dechovou zkouškou,“ uvedla Kozoňová.

Příčinu a okolnosti nehody vyšetřují českobudějovičtí kriminalisté a zástupci letecké amatérské inspekce. Škoda zatím nebyla stanovena. Hodnota unikátního prototypu je 60 milionů korun.

Foto Policie ČR

Štítky letiště, České Budějovice, České vysoké učení technické v Praze, Planá, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

AKTUALIZOVÁNO: Ultralehké letadlo muselo kvůli poruše nouzově přistát, pilotovi se nic nestalo  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.