Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Drbna z místa: Velká událost bez velké slávy. V Budějcích přistálo první větší dopravní letadlo

Na letiště v Plané přiletí 21. května první větší dopravní letadlo - Embraer 190. Tak zněla informace, která nás zlákala natolik, že jsme prostě museli být u toho. Zdaleka ne vše, ale běželo tak, jak jsme si to naplánovali. Letadlo ovšem dosedlo v pořádku.

09:55 - Přijíždíme s fotografem na letiště, na místo, které jsme měli dopředu domluvené - stojánka východ. Do příletu letadla zbývá ještě půl hodiny. Od začátku mě překvapuje, jak málo je zde lidí. Na přílet Embraeru se prakticky nikdo nepřišel podívat. S čím ale nejsme spokojeni je výhled na dráhu, který je skutečně velmi omezený. Prosíme, zda si nemůžeme vylézt na střechu hangáru, ale nejsme vpuštěni... „Jen za plotem," takové pokyny dostáváme od paní u brány. S fotografem se ale nehodláme s výhledem smířit a rozhodujeme se vyrazit směrem ke kontrolní věži, kde snad bude někdo, kdo se nás ujme a poskytne nám místo s lepším výhledem.

10:03 - Vyrážíme směr kontrolní věž, po chvíli ale litujeme, že jsme nejeli autem. Je to dál, než se zdá. Už po pár metrech ale vidíme, že výhled je i z cesty vcelku dobrý.

10:13 - Dorážíme ke kontrolní věži. Rozhlížíme se, zda neuvidíme někoho, s kým bychom se domluvili. Najednou si všímáme, že letadlo se blíží na přistání. Následuje panika. Stoupáme si nejlépe, jak jen to jde, fotograf rychle vyndavá foťák a stíhá pár fotek ještě před dosednutím. Já jsem na tom hůř. Mám spustit živé vysílání. Než jsem stihl vše nastavit, letadlo už je na zemi. Přistání naprosto v pořádku. „Alespoň tedy dvě minuty tam pustím," říkám si. Automaticky spouštím vysílání a po chvíli si všímám, že točím „na kolmo". Doufám, že posléze půjde celé video otočit. Nešlo. Moje velká chyba a velká omluva.

10:18 - Cestou zpět od věže k autu nás zastavuje ostraha s tím, že tady být nemůžeme. Omlouváme se. Chtěli jsme se jen zeptat po lepším místě a dřívější přílet letadla nás zaskočil. Omluva je přijata a můžeme odjet. Letiště České Budějovice si užilo velkou událost bez velké slávy a prakticky bez obecenstva. Za sebe ale musím říct, že jsem si půl hodinu na letišti moc užil.

Letadlo, které právě teď stojí na letišti vylétlo z Kodaně a kolem půl páté odpoledne bude zase vzlétat směr Lublaň.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky letiště, České Budějovice, Embraer, fotograf, Planá, Kodaň, dopravní letoun, Lublaň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Drbna z místa: Velká událost bez velké slávy. V Budějcích přistálo první větší dopravní letadlo  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.