Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Speciální observatoř hlídá počasí nad Temelínem

Vítr ve výšce až šest kilometrů umí změřit speciální zařízení v meteorologické observatoři v obci Temelín. Odborníci mu říkají windprofiler a v ČR jsou pouze čtyři podobná zařízení. Právě rychlost a směr větru by byly klíčové pro stanovení evakuačních tras v případě nejzávažnějších havárií temelínské elektrárny.

Jedna z nejdůležitějších meteorologických observatoří provozovaných Českým hydrometeorologickým ústavem stojí pouhé tři kilometry od elektrárny. Dominantou jinak nenápadného areálu je čtyřicet metrů vysoká meteorologická věž. Desítky čidel umí změřit prakticky všechny sledované údaje o počasí. Navíc v různých výškách. „První měření už získáváme ve dvou metrech nad zemí, poslední pak ve čtyřiceti. Mezitím jsou další čtyři měřící hladiny,“ poznamenal Vladimír Vozobule, vedoucí temelínské observatoře.

Jedno z klíčových zařízení je však výrazně menší. Takzvaný windprofiler je vysoký přibližně dva metry a údaje o větru získává pomocí radarových paprsků, které se odráží od větrných turbulencí. Za ideálních podmínek změří rychlost větru ve výšce až šest kilometrů.

Podle meteorologů se maximální rychlost větru v našich podmínkách pohybuje kolem 150 km/h. „To je ale ve vyšších vrstvách atmosféry, nikoli při zemi. Zde je to několika násobně méně,“ doplnil Vozobule.

Naměřená data zasílá observatoř každých deset do pražské centrály ČHMÚ. Naopak temelínská elektrárna má k dispozici přímo online výstupy. „Jsou důležité hlavně pro havarijní plánování. Právě počasí a především rychlost a směr větru by byly klíčové pro stanovení evakuačních tras při nejtěžších haváriích,“ uvedl Marek Sviták, tiskový mluvčí JE Temelín Skupiny ČEZ.

Navíc dalších šest meteorologických staniček je rozmístěno v okolí elektrárny. Ty vedle základních údajů o počasí změří rychlost a směr větru ve výšce od dvou do deseti metrů.

Štítky observatoř, Temelín, elektrárna, Česko, Český hydrometeorologický ústav, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Speciální observatoř hlídá počasí nad Temelínem  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.