Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

RECENZE: Bernsteinova Mše dokáže šokovat. Divákovi má stále co nabídnout

„Radikální, osobitá, výlučná a provokativní skladba, bravurně se pohybující na pomezí klasiky, rocku, jazzu a muzikálu…“ Takto je Bernsteinova Mše prezentována na svých webových stránkách a mně nezbývá než souhlasit. Toto veledílo 20. století strhne diváka již při prvních tónech.

Stočlenný ansábl pod taktovkou dirigenta Oskara Rozsy předvedl úžasný výkon. Na pódiu se postupně představili kromě Celebranta (Vojta Dyk) hned tři sbory (Czech Ensemble Baroque, Pueri Gaudentes a Street chorus) a orchestr. 

Vůbec jsem netušila, co od tak složitého díla čekat, jaké pocity ve mně vyvolá. Byla to přímo smršť pocitů, které se mísily stejně jako hudební styly během jednotlivých písní. Chvíli zněly mešní latinské písně, chvíli opera, za chvíli zase byly divákovy emoce rozvířeny rockovou hudbou. Načež se hlavní ministrant ukolébal ke spánku za tónů vážné hudby.

Vojta Dyk v hlavní roli Celebranta předvedl neskutečný výkon. A to jak pěvecký, tak herecký. V našem rozhovoru řekl, že má z této role veliký respekt, protože je psaná spíše pro operního pěvce, který si občas „odskočí“ k popu a ne naopak. Ale jeho Celebrant byl dechberoucí, stejně jako výkon hlavního dětského zpěváka. I on si za svůj výkon zaslouží obdiv, ostatně jako všichni zúčastnění.

Jak již bylo avizováno předem v našem rozhovoru, texty byly ponechány v původní anglické/latinské verzi a jen promluvy byly v češtině. Pro porozumění však byly na obrazovkách promítány titulky včetně fotografií a videí na dokreslení celkové atmosféry.

Kromě Vojty Dyka byly mezi hudebníky další známé tváře, a to například Ondřej Ruml, Petr Vaňek nebo Jiří Kučerovský.

Odměnou všem účinkujícím za toto nevšední představení byly několikaminutové ovace vestoje od nadšeného publika. Diváci nešetřili chválou ani na sociálních sítích. Děkovali za překrásný zážitek hudební, ale i duchovní. Jihočeské fanoušky pochválil na sociálních sítích i sám Vojta Dyk: „Všem našim jihočeským přátelům mnohokrát děkujeme za úžasnou atmosféru na včerejším představení MASS v Českých Budějovicích.“

Závěrem snad jen dodám, že kdo si nechal toto jedinečné představení ujít, může litovat. Troufám si říct, že Bernsteinova Mše je unikátní dílo, které i po pětačtyřiceti letech od premiéry dokáže šokovat jako tehdy. Stále totiž má divákovi co nabídnout.

Budějcká Drbna dává Bernsteinově Mši 95 %

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Vojtěch Dyk, představení, Celebrant, Ondřej Ruml, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

RECENZE: Bernsteinova Mše dokáže šokovat. Divákovi má stále co nabídnout  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.