Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zachovalý veterán míří z Temelína do Trhových Svinů

Ročně najela tolik, co ujde průměrný chodec přibližně za tři měsíce. Speciálně upravená skříňová Avia dvaadvacet let jezdila v areálu Jaderné elektrárny Temelín. Na tachometru má pouhých jedenáct tisíc kilometrů a teď se přesunula k dobrovolným hasičům do Trhových Svinů. Zde bude pomáhat například při lokálních povodních. Šlo o dosud nejzachovalejší takto staré vozidlo, které ČEZ poskytl veřejným institucím.

Speciální Avii jsme zařadili do služby v roce 1994. Vyrážela hlavně k technickým výjezdům. A přestože je areál elektrárny rozlehlý, ročně najela jen necelých pět stovek kilometrů,“ vysvětlil důvod extrémně nízkého nájezdu vozu Ivo Novotný, který ve společnosti ČEZ zodpovídá za havarijní připravenost a hasičské jednotky.

I přes minimální nájezd mělo hasičské auto své místo v garážích a procházelo pravidelným servisem až do loňského roku, kdy bylo vyměněno za výrazně novější model. Noví majitelé téměř nemohli uvěřit stavu, ve kterém jej získali. „Je skoro škoda s ním jezdit, ale auto na technické výjezdy nutně potřebujeme. Často vyrážíme třeba k lokálním povodním, nebo popadaným stromům,“ chválil kondici přírůstku jeho řidič Jiří Rošek ze Sboru dobrovolných hasičů z Trhových Svinů – Rankova.

Že jde o unikát, potvrdil i manažer Dopravních služeb společnosti ČEZ Radan Beneš. „Každoročně věnujeme především obcím a neziskovým organizacím řádově desítky aut, která bývají ve velmi dobrém stavu, ale tato Avie je vzhledem ke stáří a nájezdu opravu zcela výjimečná.

Starší, i když vhledem k opotřebení prakticky zánovní auto, nyní budou vídat lidé jak v Trhových Svinech, tak i okolí do kterého dobrovolní hasiči vyrážejí. Nezamířila sem přitom náhodou. „V souladu s poplachovým plánem, tedy systémem nasazení jednotek, se snažíme rozmisťovat techniku tam, kde je nejvíc potřeba. Teď byly na řadě právě Trhové Sviny,“ vysvětlil Petr Polívka z Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje.  Fakt, že nové auto najede na Českobudějovicku výrazně více kilometrů, než v jaderné elektrárně, potvrdil i starosta Pavel Randa. „Máme zhruba tři stovky dobrovolných hasičů v šesti sborech a samozřejmě jsme vděční za jakoukoliv pomoc, která poslouží nám všem.

Tisková zpráva

Štítky dobrovolní hasiči, Temelín, ČEZ, Jaderná elektrárna Temelín, Ivo Novotný, sbor dobrovolných hasičů, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zachovalý veterán míří z Temelína do Trhových Svinů  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.