Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Přes 15 minut musel resuscitovat sebevraha. Zachránil mu život

Letos v květnu to bude rok, co policista Michal Bašta našel sebevraha zamknutého ve voze v bezvědomí. Po vyproštění musel čekat dlouho na záchranáře i kolegy. Muž mu za záchranu ale nepoděkoval.

Vše se stalo na Třeboňsku. „Vozidlo jsem našel až u Slověnic,“ říká Bašta, který s hledáním začal podle indicií v okolí Dunajovické hory. Dvanáctého května 2015 v odpoledních hodinách oznámil muž na obvodním oddělení policie Lišov, že pohřešuje svého strýce. „Od přítelkyně strýce se dozvěděl, že dva nebo tři dny předtím mluvil o sebevraždě,“ upřesnila mluvčí jindřichohradecké policie Hana Millerová.

Policisté poté zjistili, že poslední  místo lokalizace mobilního telefonu pohřešovaného bylo zaznamenáno z okolí Dunajovické hory na Třeboňsku. „Jedná se o velmi  nepřístupný svažitý lesnatý terén, toho času  s rozbahněnými přístupovými cestami v lesních úsecích,“ říká Milllerová. Rozsáhlá pátrací akce byla zahájena v pět odpoledne.

„Nasazeni byli jak dopravní policisté z Jindřichova Hradce, kynologové se služebními psy, tak i policisté z Územního odboru České Budějovice. Třeboňští  policisté byli v převážné většině povoláni vedoucím obvodního oddělení  ze svého volna, aby pomohli svým kolegům v pátrací akci. Mezi nimi byl  i Michal Bašta. Do akce byl rovněž nasazen  policejní vrtulník. V pátrací akci významně pomohlo 35  hasičů, a to profesionální jednotka z Třeboně  i pět jednotek dobrovolných hasičů  z Lišova, Štěpánovic, Lomnice nad Lužnicí, Dunajovic a Břilic,“ dodala mluvčí policie.

„Pocházím z Třeboně, takže znám okolí dobře. Jako děti jsme k hoře chodili na procházky,“ líčí Bašta. Na otázku, jestli tušil, kam mohl padesátiletý muž odstavit své vozidlo, odpověděl, že v tamním prostředí prakticky kamkoliv a nebylo tudíž možné výrazně snížit rozsah hledaného území.

Po prozkoumání jedné části území se  Bašta přesunul dále a pár stovek metrů od komunikace směřující od obce Lomnice nad Lužnicí na obec Horní Slověnice našel v lesním porostu osobní automobil pohřešovaného muže. „Bylo uzamčené. Muž byl na sedadle spolujezdce a nebyl při vědomí,“ vzpomíná Bašta. „Rozbil jsem sklo u řidiče a muže vytáhl ven.“

Následoval závod s časem. Bašta ihned spustil resuscitaci a čekal na příjezd pomoci. „Bohužel tam byl špatný signál, takže se mi přerušilo spojení s operátorkou záchranné služby,“ říká dále Bašta. Resuscitaci sám prováděl nejméně patnáct minut, než na místo dorazila hlídka dopravní policie. Od té doby se dalších minimálně 10 minut Bašta střídal s policistou Ondřejem Novákem. Až poté se k nim dostali záchranáři s vrtulníkem. „Občas zachrčel, ale při vědomí muž nebyl. Bylo to hrozné, ale člověk nad tím v daném momentu nepřemýšlí.“ Po velkém vyčerpání ale Bašta neměl prakticky ani čas na odpočinek. „Museli jsme vše zadokumentovat,“ říká teď už s úsměvem.

Muže se podařilo dostat do vědomí až po napojení na přístroje. „Co vím, tak muž řešil těžké osobní problémy. Měl dluhy v podnikání a opustila ho manželka,“ říká dále Bašta. „Jako příčinu bezvědomí určil lékař hypoglykemické kóma. Následně byl vypátraný muž přepraven leteckou záchrannou službou do nemocnice v Českých Budějovicích k hospitalizaci. Ošetřující lékařka po několika dnech policistům sdělila, že pacient již není v přímém ohrožení života, když se předávkoval inzulinem v kombinaci s dalšími léky,“ dodala Millerová.

Sebevraha se podařilo zachránit díky rychlé první pomoci Michala Bašty, který se ale od něj dodnes poděkování nedočkal.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky policie, Lišov, CHKO Třeboňsko, Dunajovická hora, Slověnice, Ondřej Novák, Třeboň, Lomnice nad Lužnicí, Nemocnice České Budějovice, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vít Profant

To se tak stává, když se chtěl chlapík zabít, že když mu to někdo překazil, tak moc vděku nepocítil...

Neděle, 31. ledna 2016, 13:12Odpovědět

Přes 15 minut musel resuscitovat sebevraha. Zachránil mu život  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.