Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Punčiádě přálo na Boží hod vánoční počasí

Boží hod vánoční patřil lodím na Mlýnské stoce, letošní ročník byl už desátým. Pro vodáky jsou to Vodácké Vánoce nebo-li Punčiáda. Sraz probíhal již v dopoledních hodinách v loděnici u Malého jezu. Zde se uskutečnila soutěž o nejlepší Vánoční punč a masky.

Vítězem v Punčiádě se stal tým Odysea a odnesl si velký pohár. Do soutěže bylo přihlášeno celkem čtrnáct punčů. Všichni se pak chopili svých lodí a vypluli proti proudu po řece Malši k Velkému jezu. Následně se lodě přenesly do náhonu Mlýnské stoky a mohlo se vyrazit na plavbu městem. 

Počasí moc nepřipomínalo vánoční svátky, slunce hřálo, a tak se sešlo více jak dvacet posádek včetně kajaků. Plavba byla ze začátku velmi záludná, posádky se musely vypořádat s větvemi stromů, ale i s nízkými lávkami či mosty. Za největší překážku byl považován jez v Havlíčkově kolonii, který budil respekt. Odvážní vodáci ho však úspěšně zdolali. 

Cesta se zdála klidná, dokud se nepřijelo k tunelu pod Senovážné náměstí. Čelovky zůstávaly převážně vypnuté, jen některé posádky použily prskavky. Průjezd byl opravdu adrenalinovou „třešničkou“, na který se všichni těšili. Nebylo vůbec vidět, kam stoka směřuje. Při výjezdu z tunelu vítali lidé vodáky máváním, překvapivým pohledem a pozdravem: „Ahóóój!“

Plavba vedla okolo historického jádra města k Rabenštejnské věži. Zde někteří ukončili svoji plavbu a odevzdali lodě. Další skupina sjela poslední jez u Hotelu Budweis a přenesla lodě do slepého ramene řeky Malše.

Město bylo z vody opravdu krásně vidět. Plulo se proti proudu po slepém rameni zpátky na Malši. Po chvíli začalo zapadat slunce a nad městem se objevily krásné červánky. Plavba připomínala pohádku.

Někteří vodáci se po akci sešli v hospodě na „Koháči“, kde hodnotili povedené počasí a celkový průběh.

Autoři

Štítky Vánoce, Malše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Punčiádě přálo na Boží hod vánoční počasí  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.