Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

LETNÍ ZAJÍMAVOSTI: Výlet ke třem největším českým rybníkům jde zvládnout i za jeden den

V letních parnech si často říkáme: Být tak někde u vody. Není přitom bez zajímavosti, že Česká republika je proslulá svou bohatou tradicí rybníkářství. Tu zrcadlí především osoba Jakuba Krčína z Jelčan a Sedlčan, jehož umění projektovat soustavy vodních děl dalo ráz zejména oblasti Třeboňska v jižních Čechách. Až budete přemýšlet, kam se dát na výlet – co třeba navštívit tři největší rybníky v České republice? S trochou snahy to zvládnete během dne, všechny tři totiž leží v právě v Jihočeském kraji.

1. Rožmberk – 647 hektarů

Největší rybník České republiky leží v okrese Jindřichův Hradec, v těsné blízkosti lázeňského města Třeboň. Plocha 647 hektarů, největší hloubka přes šest metrů a objem zadržené vody 5,86 milionu kubíků z něj dělají jedno z nejuznávanějších rybníkářských děl na světě. Často je totiž uváděn právě jako největší vodní dílo na celé planetě spadající do definice „rybník“. Za jeho návrhem stojí Jakub Krčín, na stavbě mezi lety 1584 až 1590 se podílelo přes 800 lidí. Nutnost stavby předznamenala velká povodeň z roku 1544. Zajímavosti je, že současně s rybníkem nechal Krčín budovat i Novou řeku, která odvádí vodu z Lužnice do jiného povodí, konkrétně do Nežárky. Proč? V případě povodně by totiž hráz jen těžko odolávala přívalu vody z Lužnice, propočítal Krčín. Chytré.

2. Bezdrev – 520 hektarů

Rybník Bezdrev leží v okrese České Budějovice, v blízkosti města Zliv, jen čtyři kilometry od Hluboké nad Vltavou. Dílo o rozloze 520 hektarů s nejvyšší hloubkou sedm metrů a objemem zadržované vody 5,63 milionu kubíků je častým cílem po vodě lačnících Jihočechů, ale i přespolních. Je sice druhým největším rybníkem, ale v produkci ryb zaujímá rybník první místo v celé zemi. Jeho historie je o 100 let starší než u Rožmberka, byl vybudován na příkaz majitele panství Hluboká Viléma z Pernštejna v letech 1490 až 1492 na velké planině bez výrazného lesního porostu, tedy bez dřev. Ano, právě odtud pochází název Bezdrev. Rybník je významným zdrojem vody pro řadu rybníků, kanálů a sádek v okolí Hluboké nad Vltavou.  

3. Horusický rybník – 415 hektarů

Za Horusickým rybníkem se musíte vydat do okresu Tábor. Kousek od Veselí nad Lužnicí leží vodní dílo s rozlohou 415 hektarů, hloubkou až šest metrů a objemem zadržované vody 3,97 milionu kubíků. Naleznete jej na Zlaté stoce, uměle zbudovaném vodním kanále pro zásobení rybníků vodou. Horusický rybník je velmi vhodný k chovu ryb – vyjma zmíněné vysoké hloubky u hráze je totiž průměrná výška vodní hladiny jen něco málo přes jeden a půl metru. Horusický rybník byl vybudován v roce 1512 na příkaz Štěpánka Netolického. Jakub Krčín do projektu promluvil o pár desítek let poté, kdy výrazně zdokonalil hráz – posázel ji duby s hlubokými kořeny a tím ji zpevnil. Tento jeho rukopis je patrný na desítkách dalších rybníků. 

Foto Kralpilot (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Štítky léto, výlet, rybník, tipy, Jakub Krčín, Česko, Jihočeský kraj, vodní dílo, Sedlčany, CHKO Třeboňsko, Bezdrev, Josef Štěpánek Netolický, Hluboká nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

LETNÍ ZAJÍMAVOSTI: Výlet ke třem největším českým rybníkům jde zvládnout i za jeden den  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.