Počasí dnes7 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Silné bouřky za sebou nechaly především popadané stromy, tisíce lidí jsou bez proudu

Silné bouřky, které zasáhly v nočních hodinách Českou republiku, se nevyhnuly ani Jihočeskému kraji. Hasiči museli vyrazit k více než sedmdesáti událostem. Ve většině případů šlo o popadané stromy. Několik tisíc Jihočechů je bez proudu.

Nejvíce práce měly jednotky v okrese České Budějovice, kde musely zasahovat hned v osmnácti případech. O jeden méně jich bylo nahlášeno z Prachaticka. Okres Jindřichův Hradec nahlásil čtrnáct zásahů, Strakonice jedenáct zásahů. 

„Téměř ve všech případech šlo o odklízení stromů ze silnic, ve Chlumanech na Prachaticku a Blažejově na Jindřichohradecku pak havarovala do spadlých stromů osobní auta. Nemáme hlášena žádná zraněním,“ doplňuje mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Několik tisíc Jihočechů je v současné době bez proudu, nejvíce na Jindřichohradecku. „Bylo to hlavně v okolí Třeboně, z větších měst jsme měli bez dodávek Suchdol nad Lužnicí, který je ale již zapínaný, bez dodávek byla i část města Třeboně. Omezení dodávek se týkalo 2000 až 3000 domácností, předpokládám, že dopoledne se to zapne, teď už se nám to daří snižovat,“ řekl mluvčí E.ON Vladimír Vácha.

Kvůli popadaným stromům mají problémy na svých tratích i České dráhy. Zpoždění nabírají rychlíky mezi Brnem a Českými Budějovicemi. „Na trati Havlíčkův Brod – Veselí nad Lužnicí, kde jezdí rychlíky od Brna a Jihlavy, je v úseku Horní Cerekev – Jihlávka rozsáhlá porucha trakčního vedení, úsek asi 600 metrů dlouhý. To bude mít zřejmě velký vliv na vlaky, které jedou od Jihlavy do Jihočeského kraje,“ přidala mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.

Zavřená je trať z Budějc do Gmündu, v úseku na rakouské straně. Jezdí na ní náhradní autobusy, minimálně do 12 hodin. Kvůli překážkám na trati byly ráno zavřené i úseky trati Strunkovice nad Blanicí – Prachatice, který je od 8:30 průjezdný, a úsek Tábor – Chýnov. Tam vlaky stále nejezdí.

Autoři | Foto Soňa Matrasová

Štítky strom, Jihočeský kraj, Česko, České Budějovice, okres Prachatice, okres Jindřichův Hradec, České dráhy, Třeboň, Jindřichův Hradec, Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silné bouřky za sebou nechaly především popadané stromy, tisíce lidí jsou bez proudu  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.