Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lhal prezident Zeman v Jihočeském kraji?

Prezident Miloš Zeman navštívil minulý týden Jihočeský kraj a jako vždy byla jeho slova pod přísným drobnohledem. Server demagog.cz vypracoval přehled prezidentových tvrzení, která hodnotil podle jejich pravdivosti. Jak si naše hlava státu vedla?

Demagog.cz ověřoval celkem 25 tvrzení, která prezident pronesl na setkání s občany v Kaplici a Milevsku. Čtrnáct výroků bylo pravdivých, šest nepravdivých, tři zavádějící a dvě neověřitelná. Na která témata byl prezident připraven dobře, a kde naopak tápal?

Velmi dobře byl Miloš Zeman připraven odpovídat na otázky týkající se propuštění Jiřího Kajínka. Dle Demagogu zde Zeman nelhal ani jednou. Dobře si vedl i v otázkách sociální politiky, kde kromě jedné neověřitelné informace mluvil jen pravdu.

Naopak v otázce nezaměstnanosti v Evropské unii se pan prezident zmýlil, když tvrdil, že v EU je už nyní 10% nezaměstnanost. Ve skutečnosti je to jen 8 %, což je rozdíl přibližně čtyři a půl milionu nezaměstnaných.

Nejvíce nepravdivých tvrzení pronášel Miloš Zeman na adresu evropských kvót pro přijímání uprchlíků. Zde měl pan prezident zmatek v číslech, když tvrdil, že Česká republika by podle zmíněných kvót měla přijmout 6 200 migrantů. Ve skutečnosti je číslo o téměř čtyři tisíce nižší. Také výrok o tom, že všichni migranti chtějí do Německa jen proto, aby pobírali sociální dávky byl vyhodnocen jako nepravdivý. Čísla Demagogu prokazují, že se mnoho migrantů v Německu hlásí o práci.

Bilanci má Miloš Zeman pozitivní. Nikdo nemůže znát všechno, mít všechno v hlavě. Přesto lepším řešením by možná bylo v některých případech přiznat nevědomost, než střílet čísla od boku. Někdy by mohl prezident volit slova s větší rozvahou, než je vypustí z úst.

Štítky Miloš Zeman, Jihočeský kraj, Evropská unie, Jiří Kajínek, Německo, Milevsko, Kaplice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lhal prezident Zeman v Jihočeském kraji?  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.