Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Sníh trápí jižní Čechy. V kraji je vyhlášen kalamitní stav

Na silnicích v Jihočeském kraji je vyhlášen kalamitní stav. Na Prachaticku, Českokrumlovsku a jihu Českobudějovicka je neprůjezdná řada silnic kvůli popadaným stromům a sněhu na vozovce, na některých železničních tratích nejezdí osobní vlaky. Několik set domácností v jižních Čechách je bez proudu. Hasiči od půlnoci zasahovali na 120 místech.

Policie některé komunikace zcela uzavřela, například silnici z Českého Krumlova do Černé v Pošumaví. Policisté i hasiči jsou na místě. Sněžit má podle něj do šesti hodin, pak bude sníh tát. „Museli jsme zastavit provoz, protože je to neprůjezdné kvůli popadaným stromům a vyšší vrstvě sněhu, která leží na komunikacích,“ řekl mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura.

Kromě silnice z Českého Krumlova do Černé v Pošumaví jsou uzavřeny také silnice mezi Prachaticemi a Vitějovicemi, Dolním Dvořištěm a Lipnem, Frymburkem a Větřní, Frymburkem a Černou v Pošumaví.

Pro kamiony je zavřená silnice II/163 Frymburk – Dolní Dvořiště, II/162 Větřní – Světlík. „Největší problémy jsou na Českokrumlovsku a Prachaticku a okolo Českých Budějovic mám nahlášené popadané stromy v úseku Mokré – Třebín – Dubné a Střížov – Komařice. Zavřená byla silnice Vimperk – Strážný, ta se už otevřela,“ řekla dispečerka Správy a údržby silnic (SÚS) Jihočeského kraje Jiřina Marková. SÚS má na Prachaticku v terénu deset sypačů a tři traktory, na Českokrumlovsku šest sypačů, ale dva uvízly kvůli tomu, že kamiony zablokovaly silnici.

Stromy spadly i na některé šumavské železniční tratě určené pro osobní přepravu. „Nejezdí se Rybník – Lipno, Vimperk – Bohumilice, Prachatice – Husinec a Volary – Zbytiny,“ řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Tesař. Podle mluvčího Českých drah Radka Joklíka by se na nich měl provoz obnovit do 9:00. „Autobusovou dopravu se bohužel nepodařilo zajistit vzhledem k tomu, že jsou nesjízdné silnice,“ řekl Joklík.

Několik set domácností v jižních Čechách je bez proudu, problémy má E.ON podle mluvčího Vladimíra Váchy na Prachaticku a Českokrumlovsku. Nejhorší situace je v okolí lipenské přehrady, kde je několik poruch směrem na Větřní, v okolí Frymburku, Vyššího Brodu. Další poruchy jsou na Prachaticku. „Několik set domácností je bez dodávek elektřiny, příčinou jsou hlavně pády stromů a větví po napadání těžkého mokrého sněhu do našich linek. Odstranění záleží na počasí, pracujeme na tom, ale pokud nepřestane sněžit, tak budou poruchy pokračovat,“ řekl Vácha.

Jihočeští hasiči odstraňovali od půlnoci do 7:00 stromy spadlé kvůli těžkému sněhu. Vyjeli zatím ke 120 vícečetným událostem. „To znamená, že u jedné události odklízejí více stromů. Nemáme hlášené žádné zraněné osoby či pády stromů na domy. Nejvíc zasaženo je Volarsko na Prachaticku a Českokrumlovsko,“ řekla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

V kraji platí do sobotního poledne výstraha meteorologů před vydatným deštěm. V noci na pátek byly silné srážky především na Šumavě a v podhůří Šumavy. „Nejvíce pršelo na Churáňově, 21 milimetrů, a v Křemži 22 milimetrů. Ve vyšších polohách bude asi hodně sněhu,“ řekl Jaroslav Hintermüller z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. V pátek bude přes den zataženo a déšť se sněhem. Sněžit bude jenom v polohách nad 800 metrů. „V nižších polohách s deštěm, teploty čtyři až sedm stupňů,“ řekl Hintermüller.

Konec dubna ovládla zima

Pátek, 28. dubna 2017, 07:16

Honzík Jandlovský
Pavell Pap

Foto Václav Kalista | Zdroj ČTK

Štítky silnice, Jihočeský kraj, strom, okres Prachatice, okres Český Krumlov, Frymburk, okres České Budějovice, Vodní nádrž Lipno, Větřní, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Sníh trápí jižní Čechy. V kraji je vyhlášen kalamitní stav  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.