Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Novou hejtmankou se stala Ivana Stráská

Jihočeskou hejtmankou se stala Ivana Stráská z ČSSD. Nahradila svého stranického kolegu Jiřího Zimolu, který ve čtvrtek na mimořádném zasedání zastupitelstva z funkce hejtmana odstoupil. Jihočeský kraj povede nová koalice ČSSD, Pro Jižní Čechy, KDU-ČSL a hnutí Jihočeši 2012, v pětapadesátičlenném zastupitelstvu bude mít těsnou většinu 28 hlasů.

Stráskou podpořilo 28 zastupitelů ze 48 přítomných. Nová koalice ČSSD, Pro Jižní Čechy, KDU-ČSL a Jihočeši 2012 nahrazuje alianci ČSSD, ANO a Jihočeši 2012, která se rozpadla před dvěma týdny. Důvodem byly neshody v otázce zdravotnictví mezi ANO a sociálními demokraty.

Mgr. Ivana Stráská

Narozena: 21. června 1952.

Vzdělání: Vystudovala obor český jazyk – dějepis na Pedagogické fakultě Jihočeské univerzity.

Kariéra: Do roku 1998 pracovala jako učitelka a později zástupkyně základní školy v Milevsku. V komunálních volbách poprvé kandidovala jako bezpartijní za ČSSD v roce 1994, do zastupitelstva Milevska se dostala až o čtyři roky později, kdy zároveň usedla do křesla starostky. 

V čele Milevska působila dvě volební období do roku 2006, v zastupitelstvu města pak zasedala až do voleb 2014, kdy již nekandidovala.

Od roku 2000 je krajskou zastupitelkou, od roku 2008 byla náměstkyní hejtmana (v letech 2012 až 2016 první náměstkyně).

Jako náměstkyně hejtmana měla od počátku na starosti oblast sociální, zdravotní a národnostních menšin, byla i předsedkyní dozorčí rady Jihočeských nemocnic (od roku 2009 do prosince 2016) a členkou dozorčí rady Nemocnice Dačice (2009 až 2012).

V letech 2012 až 2013 byla stínovou ministryní práce a sociálních věcí. Nahradila tehdy Zdeňka Škromacha.

Stráská je šestou hejtmankou v historii České republiky. Milada Emmerová (ČSSD) vedla v letech 2008 až 2010 Plzeňský kraj, její stranická kolegyně Jana Vaňhová byla hejtmankou Ústeckého kraje mezi lety 2008 až 2012. V roce 2012 byla krátce hejtmankou Středočeského kraje Zuzana Moravčíková (ČSSD). Po loňských krajských volbách byly ženy zvoleny do čela Středočeského kraje (Jaroslava Pokorná Jermanová z ANO) a Karlovarského kraje (Jana Vildumetzová z ANO).

Rodina: Je vdaná, má jednoho syna.

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky Ivana Stráská, ČSSD, Jihočeský kraj, Jihočeši 2012, ANO 2011, KDU-ČSL, Jiří Zimola, Milevsko, Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity, Volby do zastupitelstev obcí v Česku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novou hejtmankou se stala Ivana Stráská  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.