Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

ANKETA: Vyberte největší prosincovou událost roku 2016 na jihu Čech

Už několik dnů vládne rok se sedmnáctkou na konci. Ale na chvilku se ještě zastavte a ohlédněte se za rokem 2016, který byl velmi bohatý na události v Jihočeském kraji. Tady je připomínka některých momentů z prosince roku 2016.

Prosinec

Jihočeské nemocnice patří k nejlepším v České republice

Jihočeské nemocnice se opět umístily na předních místech prestižního klání o titul Nemocnice České republiky 2016. Nemocnici České Budějovice patří stříbrná medaile, Nemocnici Jindřichův Hradec pak bronzová. Na čtvrtém místě v celostátním klání nemocnic skončila Nemocnice Prachatice a na páté příčce Nemocnice Písek. Titul Nemocnice České republiky 2016 získala letos Ústřední vojenská nemocnice – Vojenská fakultní nemocnice Praha.

Soud zprostil viny Juraje Thomu

Pražský vrchní soud 8. prosince zprostil viny ze zneužití pravomoci bývalého primátora Českých Budějovic Juraje Thomu. Vyhověl odvolání a zrušil rozsudek, který Thomu posílal na pět let do vězení, a navíc mu ukládal pětiletý zákaz činnosti ve výkonných orgánech obcí i povinnost uhradit městu škodu 12,5 milionu korun. Senát zároveň zamítl odvolání státního zástupce, který požadoval Thomu potrestat přísněji i za porušení pravidel hospodářské soutěže.  Podle předsedy odvolacího senátu ale nebylo prokázáno úmyslné zavinění obžalovaného, a proto nalézací soud pochybil, když obžalovaného uznal vinným úmyslným trestným činem zneužití pravomoci úřední osoby. Thoma byl primátorem v letech 2006 až 2014. Obžaloba mu vytýkala to, že v červnu 2010 uzavřel se společností BitServis dodatek ke kontraktu o dodávce počítačového zařízení a vybavení. Musel si prý být vědom toho, že dodatek představuje novou smlouvu, kterou neprojednala Rada města. Pražský vrchní soud uvažoval, zda jednání nenaplnilo skutkovou podstatu jiného trestného činu, a dospěl k názoru, že tomu tak není. Českobudějovický krajský soud podle něj nezvážil dostatečně pečlivě všechny okolnosti případu a opíral se o spekulace sice možných, ale neprokázaných skutečností. České Budějovice odkázal soud s požadavkem na náhradu údajně způsobené škody do občanskoprávního řízení.

Andělská aukce znovu překonala rekord

Charitativní Andělská aukce i při svém devátém ročníku naplno splnila očekávání. Dokonce je předčila. Dražbou dětských obrazů se během večera 12. prosince v Domě kultury Metropol v Českých Budějovicích podařilo získat pro centrum Arpida rekordní částku 772 600 korun.

Jihočeská univerzita vytvořila největší rybářský slovník

Na Jihočeské univerzitě vznikl největší rybářský slovník v Čechách. Je anglicko-český a česko-anglický a v každé jazykové mutaci obsahuje 7300 hesel. Je to zatím největší slovník rybářství, který kdy v České republice vznikl. Slovník, který vznikal přibližně deset let, zahrnuje témata jako akvakultura, genetika, produkce, zpracování a šlechtění a samozřejmě také názvy ryb. Obsahuje výrazy, které jsou v dané oblasti nejfrekventovanější a snaží se zmapovat oblast co nejkomplexněji.

Obětí terorismu se stala Jihočeška

Obětí teroristického útoku v Berlíně, ke kterému došlo 19. prosince večer na vánočních trzích na náměstí Breitscheidplatz, se stala i jedna Češka. Naďa Čižmár pocházela ze Soběslavi a její smrt byla vůbec prvním případem české oběti při teroristickém útoku v Evropské unii.

Martin Bidař se stal Sportovcem roku Jihočeského kraje

I v roce 2016 se v Domu kultury Metropol v Českých Budějovicích uskutečnilo před Vánoci slavnostní vyhlášení nejlepších sportovců Jihočeského kraje. O pouhé dva body porazil krasobruslař Martin Bidař letce Martina Šonku. Mezi kolektivy vyhráli volejbalisté Jihostroje před hokejisty z Motoru. 

Hlasování končí 26. ledna ve 20:00.

Která událost z prosince roku 2016 je nejzajímavější?

Celkem hlasovalo60 čtenářů

Štítky Česko, nemocnice, České Budějovice, Jihočeský kraj, Juraj Thoma, Ústřední vojenská nemocnice, Vrchní soud v Praze, slovník, Nemocnice Jindřichův Hradec, Nemocnice Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Vyberte největší prosincovou událost roku 2016 na jihu Čech  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.