Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

ANKETA: Vyberte největší srpnovou událost roku 2016 na jihu Čech

Už několik dnů vládne rok se sedmnáctkou na konci. Ale na chvilku se ještě zastavte a ohlédněte se za rokem 2016, který byl velmi bohatý na události v Jihočeském kraji. Tady je připomínka některých momentů ze srpna roku 2016.

Srpen

Soud potvrdil tři roky pro fotbalistu Michala Káníka

Českobudějovický krajský soud 3. srpna potvrdil tříletý nepodmíněný trest pro bývalého prvoligového fotbalistu Michala Káníka. Soud jej poslal do vězení za daňové podvody a korupci v případu sítě sázkařské mafie, která podle státního žalobce ovlivňovala zápasy v nižších soutěžích. Bývalý prvoligový hráč Českých Budějovic, Žižkova, Příbrami nebo Plzně se tak stal prvním fotbalistou v Česku, který zamířil kvůli ovlivňování zápasů do vězení. Za tento čin dostal podmíněný trest, ale v tu dobu už byl v podmínce kvůli daňovým podvodům. Proto se trest změnil v nepodmíněný.

Oprava silnice na Písek skončila

Ředitelství silnic a dálnic 5. srpna ukončilo opravy silnice vedoucí z Písku do Českých Budějovic u Vodňan. Zpožděná oprava šestikilometrového úseku, kvůli níž řidiči museli jezdit po nepříjemných a dlouhých objížďkách, stála více než 150 milionů korun, tedy zhruba o 20 milionů korun více, než bylo plánováno.  

Park Rio – Lipno 2016 uspěl

Olympijský park Rio-Lipno 2016 v Lipně nad Vltavou a okolí přivítal 5. srpna první návštěvníky. Možnost vyzkoušet si asi padesátku olympijských i neolympijských sportů a také své technické dovednosti projekt nabízel po celou dobu konání olympiády v Riu de Janeiro, tedy do 21. srpna.  Za 17 dní park navštívilo přes 340 tisíc lidí, což výrazně překonalo očekávání pořadatelů. Náklady na vybudování a provoz parku na Lipně činily přibližně 60 milionů korun. Částečně je financoval Jihočeský kraj a Český olympijský výbor. 

Budějcká nemocnice provedla unikátní operaci prsu

V Nemocnici České Budějovice začali jako vůbec první v republice s unikátní operací prsou – modelací pomocí takzvané vnitřní podprsenky. Zákrok mohou podstoupit ženy, které chtějí například vymodelovat povislá ňadra nebo zmenšit a upravit velké poprsí. Českobudějovičtí plastičtí chirurgové se tuto novou metodu naučili přímo od světově známého estetického chirurga Fabia Nahase z Brazílie, který patří mezi špičku ve svém oboru.

Hasiči uložili poselství budoucím generacím

Do opravené věžičky na budově krajského ředitelství Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje na Pražské třídě v Českých Budějovicích byla 24. srpna uložena schránka s dokumenty, které mají přinést vzkaz pro budoucí generace. Rekonstrukce věžičky byla částečně záměrně naplánována právě na rok 2016, kdy českobudějovičtí profesionální hasiči slavili výročí 150 let od svého založení. Významné výročí o rok dříve oslavilo také město České Budějovice, a to 750 let od jeho založení. Pro další generace proto byly do věžičky vloženy dokumenty týkající se obou těchto výročí.

Akce Město lidem, lidé městu se uskutečnila počtvrté

Historické centrum Českých Budějovic 26. a 27. srpna už počtvrté patřilo unikátní společensko-kulturní akci Město lidem, lidé městu. Asfaltový povrch ulic Krajinská, Česká a Piaristická částečně pokryl živý trávník, veřejné prostranství zaplnili umělci a místní restauratéři pohostili návštěvníky přímo před svými provozovnami. Lidé se zastavovali na místech, kterými jindy prochází bez povšimnutí. Bavili se programem na Piaristickém náměstí, v Krajinské, České a Piaristické ulici. Festival nabídl kromě divadla a hudby například i módní přehlídku a největší setkání chůdařů v Česku.

Hlasování končí 22. ledna ve 20:00.

Která událost ze srpna roku 2016 je nejzajímavější?

Celkem hlasovalo51 čtenářů

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Česko, Jihočeský kraj, České Budějovice, fotbalista, Michal Káník, ňadra, Písek, olympijské hry, Ředitelství silnic a dálnic, Letní olympijské hry 2016

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Vyberte největší srpnovou událost roku 2016 na jihu Čech  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.