Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Spadli jste na zmrzlém chodníku? Stačí špatná obuv a máte po odškodnění

Zlomeniny, podvrknuté kotníky nebo otřesy mozků. To jsou jen ve zkratce nejčastější úrazy, ke kterým vyjíždí záchranáři v těchto dnech. Právě led nebo rozbředlý sníh působí nejčastěji potíže seniorům a hůře pohyblivým lidem. Ne každý ale ví, že za úraz na ledovce lze v určitých případech vymoci odškodnění. Takový postup je ovšem zdlouhavý a výsledek nejistý. Náhradu škody je tak snadnější získat z úrazové či životní pojistky.

„Za újmu způsobenou závadou ve schůdnosti chodníku odpovídá jeho vlastník, což je zpravidla obec. Pokud tedy dojde k úrazu, může chodec po vlastníkovi chodníku požadovat náhradu újmy. Obecně se vlastník chodníku může odpovědnosti zprostit, pokud prokáže, že nebylo v jeho možnostech tuto neschůdnost odstranit, zmírnit či na ni upozornit,“ vysvětluje právník Zdeněk Stanovský.

Zákon navíc klade požadavky také na samotného chodce, který by měl možné následky předvídat a svůj pohyb přizpůsobit stavu chodníku, povětrnostní situaci a jejím možným důsledkům. „Prokazování nároku na náhradu újmy tak není vůbec jednoduché. Zpravidla je vhodné mít fotodokumentaci pozemní komunikace, svědecké výpovědi nebo lékařskou zprávu,“ dodává. Z lékařské zprávy o rozsahu zranění se pak následně odvíjí také výše stanovené finanční náhrady.

Jenže nárok na odškodnění není automatický, může jej zhatit třeba fakt, že chodec neměl vhodnou zimní obuv, či volil riskantnější cestu, přestože byl na místě k dispozici schůdnější chodník.

Města a obce sice mohou být pro podobné případy pojištěna prostřednictvím pojištění odpovědnosti za způsobené škody, ale přesto nelze na vymožení náhrady s jistotou spoléhat. Podobné je to v situacích, kdy dojde k úrazu v prostředcích městské hromadné dopravy, za které odpovídá daný dopravní podnik, nebo když chodec získá újmu při pádu sněhu ze střechy.

Za tato zranění nese zodpovědnost majitel dané nemovitosti, ale i v těchto případech je mnohdy nezbytné vymáhat náhradu škody soudně. Ta přitom při závažnějších úrazech může dosáhnout desítek tisíc korun. Pokud při zranění dojde ke způsobení invalidity, může se vyšplhat dokonce na statisíce korun. Zraněný se totiž může domáhat nejen náhrady za újmu na zdraví, ale také kompenzace ušlé mzdy či výdělku a nákladů spojených s léčbou, například na rehabilitaci, ortopedické pomůcky a mnoho dalších souvisejících zdravotních pomůcek.

Zdlouhavé soudní tahanice s nejistým výsledkem jsou problematické, jednodušší je získat finanční plnění z úrazového pojištění či připojištění.

Autoři

Štítky chodník, úraz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spadli jste na zmrzlém chodníku? Stačí špatná obuv a máte po odškodnění  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.