Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeští silničáři dokoupili kvůli mrazům dva tisíce tun soli

Jihočeští silničáři museli kvůli mrazivému počátku roku dokoupit zásoby soli. Jde zhruba o dva tisíce tun za 3,7 milionu korun. V lednu, kdy dosud často mrzlo a rovněž sněžilo, spotřebovali téměř pět tisíc tun soli za devět milionů korun.

Zásoby SÚS Jihočeského kraje průběžně doplňuje. S dodavateli má podepsanou smlouvu, že firmě v případě nutnosti dodají další sůl. „Je o něco málo dražší, nárůst je řádově o stokoruny za tunu,“ řekl Jan Vykouk, náměstek provozního úseku Správy a údržby silnic (SÚS) Jihočeského kraje. Předejde se tak podle něj situaci před pár lety, kdy posypová sůl v Evropě chyběla a silničáři ji jen těžko sháněli. Dodavatelé tak teď musí mít povinně zásoby ve skladech.

Jihočeští silničáři mají zatím nejvíce práce v okresech Prachatice a Český Krumlov, dále na Jindřichohradecku, tam hlavně na Dačicku a kolem Studené. „Poslední dny se blíží skutečné zimě. Všechny sypače a auta jezdí, dispečinky máme postavené v pohotovosti, lidé jsou připraveni, a pokud sníh spadne, sypače vyjíždějí,“ řekl Vykouk.

Za prvních deset dní v lednu spotřebovali jihočeští silničáři skoro pět tisíc tun soli. „Naše skladová kapacita je 32 500 tun, což je zhruba 60 milionů korun. O začátku zimy jsme vyházeli 10 587 tun, z toho jenom za leden 4976 tun, za ten týden to představovalo v soli částku přes devět milionů korun. To číslo letí nahoru,“ uvedl náměstek. V posledních letech jihočeští silničáři stále rozšiřují kapacitu skladů. Každý rok přistavěli v kraji jeden, naposledy loni v Plané u Českých Budějovic.

Správa a údržba silnic Jihočeského kraje provozuje 186 sypacích strojů, zaměstnává téměř 450 lidí. Asi 95 procent z nich jsou kmenoví zaměstnanci, na zimní období pak SÚS přijímá řidiče navíc. Na některé služby jako pomocné prohrnování uzavírá smlouvy s externími dodavateli. „Například u silnice III. třídy se s místním zemědělcem domluvíme, že nám pomáhá prohrnovat,“ řekl Vykouk.

Zdroj ČTK

Štítky sůl, silnice, Jihočeský kraj, zima, Evropa, Český Krumlov, Prachatice, okres Jindřichův Hradec, Dačice, Studená

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští silničáři dokoupili kvůli mrazům dva tisíce tun soli  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.