Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Stropnický: Armáda by mohla u letecké záchranné služby zůstat

Ministr obrany Martin Stropnický by přivítal, kdyby armáda byla součástí nového konceptu pro obsluhu letecké záchranné služby. Ten má vzniknout v horizontu čtyř let. Armáda nyní zajišťuje leteckou záchrannou službu v Plzeňském a Karlovarském kraji a od 1. ledna začne létat i v jižních Čechách. Stropnický to ve čtvrtek řekl při návštěvě letiště v Bechyni na Táborsku.

„My jako armáda bychom si určitě rádi nějaký ten kraj udrželi, i když se vymyslí jiné řešení, třeba že pro ty potřeby vznikne státní subjekt, který to bude provozovat. Tak v každém případě pro armádu, pro udržení té schopnosti, je důležité, aby aspoň jeden kraj obsluhovala. Máme na to techniku, máme vrtulníky po generálkách, takže my jsme schopni to zabezpečovat i v jiném modelu,“ řekl novinářům Stropnický.

Horizont pro vznik nové koncepce na obsluhu letecké záchranné služby podle něj nepřesáhne délku čtyř let. Podle ministra nelze vyloučit, že to bude i kratší období.

Nyní provozují osm z deseti základen letecké záchranné služby v Česku soukromé firmy DSA a Alfa-Helicopter, kterým koncem roku skončí smlouva. Základny v Praze a Plzni mají policie a armáda, nově by měly převzít i základny kromě jihu Čech i v Brně. V ostatních krajích budou leteckou záchrannou službu zajišťovat soukromé firmy, které vzešly z výběrových řízení. Nedořešená je situace v Ústeckém kraji, kde ministerstvo zdravotnictví nemohlo uzavřít smlouvu s vítěznou firmou, protože tendr u antimonopolního úřadu napadla konkurenční společnost.

V Jihočeském kraji se kvůli změně provozovatele letecká záchranná služba přesune od ledna z Plané u Českých Budějovic na vojenské letiště v Bechyni. Tento krok v minulosti kritizoval jihočeský hejtman Jiří Zimola. Argumentoval tím, že kraj loni zřídil pro záchrannou službu heliport v Plané, ten však nevyhovuje parametrům armádních helikoptér. Podle Zimoly vláda nepostupovala v tomto směru koncepčně. „Mělo to svůj vývoj, ta debata s krajem byla ze začátku trošku emotivnější. Ale potom převládl konsensus a zdravý rozum,“ řekl Stropnický.

Armáda tvrdí, že letecká záchranná služba dokáže zabezpečit obsluhu Jihočeského kraje stejně, jako když helikoptéry létaly k zásahům z Plané u Českých Budějovic. Podle Stropnického je armáda na lednový provoz záchranné služby v Bechyni připravena. „Zázemí i vybavení je měsíc před zahájením provozu v naprostém pořádku,“ řekl.

Podle ředitele jihočeské záchranné služby Marka Slabého znamená přechod do Bechyně i změnu pro devět zdravotníků a tři lékaře. Ti budou ve spolupráci s armádními piloty leteckou záchranu službu v Jihočeském kraji zajišťovat. „Ti naši záchranáři budou pracovat jako civilní zaměstnanci pro armádu,“ uvedl Slabý. Dodal, že vzhledem k váze vojenské helikoptéry, která se blíží šesti tunám, letecká záchranná služba nebude moci přistávat na heliportu nemocnice v Jindřichově Hradci. Ten je umístěn na střeše objektu. „To je jediný nemocniční heliport v kraji, kam dosednout nesmí. Vrtulník bude v Jindřichově Hradci přistávat vedle nemocnice,“ řekl Slabý.

Na Twitteru posléze uvedl, že armáda byla oslovena ministerstvem zdravotnictví k možné dočasné pomoci zajištění letecké záchranné služby i v Ústeckém kraji. „I tam dokážeme případně vypomoct,“ uvedl Stropnický. Ministerstvo zdravotnictví nemohlo dosud uzavřít smlouvu s vítěznou firmou pro Ústecko, tendr totiž u antimonopolního úřadu napadla konkurenční společnost. Svatopluk Němeček v poslední den ve funkci ministra zdravotnictví ve středu řekl, že tam proto bude létat přinejmenším policejní vrtulník z Prahy. Podle tiskového mluvčího ministerstva obrany je armáda připravena v případě nutnosti na krátký čas s pokrytím části Ústeckého kraje vypomoci.

Foto Michael Daněk | Zdroj ČTK

Štítky letecká záchranná služba, Martin Stropnický, armáda, Jihočeský kraj, Bechyně, Karlovarský kraj, okres Tábor, Ústecký kraj, Marek Slabý, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stropnický: Armáda by mohla u letecké záchranné služby zůstat  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.