Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pavilon operačních oborů Nemocnice Strakonice přinesl pacientům většinu služeb na jedno místo

Osmnáct pavilonů na deseti hektarech plochy. Tak rozlehlá byla v minulých letech strakonická nemocnice. Vedení se však tomuto rozhodlo říct před deseti lety stop a přišlo s myšlenkou vybudovat pavilon operačních oborů. Ten se povedlo postavit ve třech etapách mezi lety 2009 až 2013.

„Péče byla roztříštěná. Měli jsme dvě operační centra, jedno menší na gynekologii, druhé větší na chirurgii. Bylo třeba péči v operačních oborech centralizovat a konsolidovat,“ poznamenává ředitel Nemocnice Strakonice Tomáš Fiala. Stavební práce se tak rozjely v roce 2009, kdy se nejprve během první etapy dostavěla lůžková část monobloku - jižní křídlo.

Daleko náročnější však byly následující dvě etapy, které probíhaly paralelně. Například chirurgie byla přestavovaná úplně a lékaři museli operovat na dvou místo čtyřech sálech. „Speciální cenu za statečnost získali od vedení nemocnice zaměstnanci Radiodiagnostického oddělení. Protože CT a rentgen tam musely přežít po celou dobu stavby. Všude byl prach, kolečka, malta a do toho tam byl normální provoz,“ popisuje Fiala.

Sjednotit výstavbu a běžný provoz nemocnice nebylo jednoduché. Některá oddělení se musela stěhovat hned čtyřikrát. Benefit pro pacienty je ale nyní v tom, že je teď většina služeb v jednom místě, technika se může lépe využít a podobně tak i lidské zdroje. „V souvislosti s tím se navíc přestavěly pokoje, naprostá většina teď má vlastní sociální zařízení,“ pochvaluje si ředitel strakonické nemocnice.

První etapa výstavby pavilonu operačních oborů, během které přibylo nových 65 lůžek a šest ambulancí, vyšla na 113 milionů korun. Necelá polovina vzešla z dotací, zbytek pokryly navýšení základního kapitálu, návratná výpomoc kraje a vlastní zdroje nemocnice. Daleko náročnější byly další dvě etapy, u kterých stavební úpravy spolkly přes 272 milionů korun. I tady hrály významnou roli dotace nebo návratná výpomoc Jihočeského kraje.

„Jsme nemocnicí okresního formátu a máme ambici dělat medicínu této úrovně, nikoliv medicínu špičkovou - od jejího poskytování jsou u nás jiná zdravotnická zařízení. Ale okresní formát medicíny chceme poskytovat ve vysoké kvalitě. Nyní máme skvělé hotelové služby a mnohé fakultní nemocnice nám mohou závidět,“ říká Tomáš Fiala. Další důležitý krok navíc Nemocnice Strakonice udělala letos na jaře, kdy pro nedostačující kapacitu přesunula hemodialýzu do většího pavilonu NORD.

Modernizace nemocnice bude v tomto roce pokračovat i nadále, ačkoliv ne v rozsahu minulých let. „Plánujeme v létě úpravu páteřní komunikace, úpravu vstupního objektu u pěší vrátnice a se ve spolupráci s Jihočeským krajem ucházíme o grant na vytvoření meditativní aromatické zahrady, která vylepší centrum našeho zdravotnické zařízení,“ zmiňuje ředitel Tomáš Fiala aktivitu, která by v budoucnu mohla pacientům zpříjemnit pobyt v Nemocnici Strakonice ještě více.

Autoři

Štítky nemocnice, Nemocnice Strakonice, a.s., pavilon, pacient, Tomáš Fiala, Jihočeský kraj, Chemins de fer du Nord

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavilon operačních oborů Nemocnice Strakonice přinesl pacientům většinu služeb na jedno místo  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.