Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Prezidentští kandidáti mají za sebou první duel. Provázelo ho bučení a hlasité překřikování

Jiří Drahoš a Miloš Zeman mají za sebou první debatní duel. Od samého začátku se do programu kromě dvou hlavních aktérů velmi intenzivně zapojovali i lidé v publiku. Duel tak mnohdy doprovázelo pískání, bučení, ale i hlasitý potlesk. Miloš Zeman v debatě mimo jiné prohlásil, že znovu pověří Andreje Babiše jednáním o sestavení nové vlády. Premiérem ho jmenuje v průběhu února.

Drahoš během debaty řekl, že on by v pozici prezidenta nedal žádné „bianco pokusy“ a možnost sestavit vládu by dal vítězi voleb. Řekl také, že premiér není volená funkce, ale funkce jmenovaná. „Vítěz voleb nemá automaticky nárok na premiéra, nedovedu si představit, že by premiérem byl trestně stíhaný člověk,“ řekl Drahoš.

Babišova menšinová vláda schválila demisi minulý týden ve středu pět týdnů po jmenování. Reagovala tak na úterní hlasování Sněmovny, ve kterém nedostala důvěru, když ji podpořili pouze poslanci vládního hnutí.

Hrad původně oznámil, že demisi Zeman přijme do konce minulého pracovního týdne, brzké přijetí předpokládali i zástupci vlády. Prezidentův mlvučí Jiří Ovčáček později vyjádření změnil, nepodařilo se podle něj najít v Zemanově programu volný čas. K programu prezidenta řekl, že se v Lánech chystá na volební duel s Drahošem. Později uvedl, že se Zeman minulý týden v nemocnici podrobil menšímu zákroku v ústech.

Zeman obvinil Drahoše, že neumí dodržovat pravidla; ten to odmítl

Prezident Miloš Zeman v první vzájemné debatě obvinil svého vyzyvatele, bývalého předsedu Akademie věd Jiřího Drahoše, že neumí dodržovat ani elementární pravidla, a je prý proto „poněkud nebezpečný sobě i svému okolí“. Vytkl mu, že se nedrží pravidel debaty v televizi Prima. Drahoš se proti tomu ohradil s tím, že si témata debaty pamatuje dobře a že jeho otázka na nejhorší Zemanův zážitek za jeho prezidentování byla s nimi v souladu.

„Člověk, který nedokáže dodržovat ani tak elementární pravidla je poněkud nebezpečný sobě i svému okolí,“ prohlásil Zeman za nadšeného aplausu svých příznivců v Hudebním divadle Karlín, kde se debata odehrávala. Zemanův tábor také často přerušoval nesouhlasnými výkřiky a pískotem Drahošovo vystoupení.

Příznivci obou kandidátů vyjadřovali potleskem i pískotem či bučením své sympatie a antipatie vůči kandidátům hned od začátku. Moderátor Karel Voříšek je musel několikrát uklidňovat. Debatu podle něj u televizních obrazovek sledovaly dva miliony diváků, oznámil zhruba po půl hodině jejího trvání.

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky prezidentská debata, Jiří Drahoš, Miloš Zeman, duel, volby, vláda, Andrej Babiš, Jiří Ovčáček, Karel Voříšek, Akademie věd České republiky, Hudební divadlo Karlín, Pražský hrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezidentští kandidáti mají za sebou první duel. Provázelo ho bučení a hlasité překřikování  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.