Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VOLBY 2017: V jižních Čechách si poslance první den voleb vybralo přes čtyřicet procent voličů

Poslance si první den letošních sněmovních voleb přišly do pátečního večera vybrat více než dvě pětiny voličů. V Jihočeském kraji se účast vyšplhala ke čtyřiceti procentům.

 V Jihočeském kraji, kde je na hlasovacích lístcích pětadvaceti politických stran, hnutí a uskupení celkem 475 kandidátů, dosáhla účast v pátek 20. října čtyřiceti procent. V některých místech tuto hranici dokonce přesáhla.

Podle vyjádření řady volebních komisařů je zájem vyšší než při předčasných volbách před čtyřmi lety. Na některých místech volilo do 21:00 hodin dokonce více než 50 procent lidí. 

V regionech se účast ale dost lišila

Nadprůměrně vysokou návštěvnost volebních místností zaznamenalo hlavní město. Volila zde více než polovina oprávněných voličů. Ve středních Čechách odevzdalo svůj hlas zhruba čtyřicet procent voličů. V Libereckém kraji se zatím volební účast pohybuje od 30 do 45 procent, v Plzeňském kraji potom kolem 30 procent. V Ústí nad Labem přišla k urnám zhruba třetina lidí.

V Hradci Králové se účast zhruba hodinu před zavřením volebních místností pohybovala na necelých 45 procentech. Volební účast v Pardubickém kraji dosáhla kolem 20:00 hodin téměř 50 procent. Osmatřicetiprocentní volební účast zaznamenaly komise v Olomouci.

V Moravskoslezském kraji už svůj hlas do volebních uren hodila asi třetina voličů. V některých obcích Karlovarského kraje, například v Krásně na Sokolovsku, večer účast přesáhla 40 procent. V lázeňských okrscích Karlových Varů byla před 21:00 účast okolo 32 procent, ale po započtení hostů s voličskými průkazy by už účast dosáhla 50 procent.

Na Vysočině se dvě hodiny před zavřením volebních místností pohybovala účast voličů v oslovených okrscích kolem 40 procent. Čtvrtinu i více než polovinu voličů hlásily volební komise ve Zlínském kraji.

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky volby 2017, první den, voliči, Jihočeský kraj, volební místnost, volební účast, Středočeský kraj, Liberecký kraj, Plzeňský kraj, volby, Ústí nad Labem, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2017: V jižních Čechách si poslance první den voleb vybralo přes čtyřicet procent voličů  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.