Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Z budějcké kvalifikace postoupily na šampionát volejbalistky z Finska

Lákavý turnaj hostila v neděli českobudějovická E.ON Beach Arena, ve které se utkalo sedm týmů o jedno postupové místo na otevřené mistrovství Česka v plážovém volejbale. Po velké bitvě vyhrály Finky a neztratily se ani domácí hráčky.

Dva páry přijely do Českých Budějovic s jediným cílem, tedy pro postup. Ve hře byl ale jen jeden. Už před turnajem se vědělo, že dvojice Nina Ahtiainenová - Ida Sinisalová z Finska a Eliška Nováková - Tereza Jarošová z Prahy chtějí na republikový šampionát postoupit. A podle toho také průběh turnaje vypadal.

Oba páry prošly do finále bez zaváhání, když ovládly základní skupiny i následné vyřazovací zápasy. Finské duo zdolalo v semifinále sestry Klimešovy 2:1 na sety. Pár Nováková - Jarošová pak porazil Kateřinu Lundákovou s Ladislavou Šílenou z českobudějovického klubu Madeta, které skončily na děleném třetím místě. „Jsme spokojené. Neměly jsme natrénováno, takže na vyšší příčku to nebylo,“ uvedla Lundáková.

Na kvalifikaci se přišlo podívat několik desítek diváků, kteří viděli ve finále skvělou podívanou. Celý první set byl vyrovnaný a český pár ho získal až v poměru 27:25. Ve druhé sadě ale Finky zlepšily pohyb, donutily soupeřky k chybám a vyhrály 21:18. O postupujícím na březnový šampionát do Brna tak rozhodl třetí zkrácený set.

Hned po pár míčích si Ahtiainenová se Sinisalovou vytvořily tříbodový náskok a mířily za vítězstvím. Nováková s Jarošovou se i za nepříznivého stavu hodně hecovaly, ale obrátit stav nedokázaly. Prohrály 10:15. Po finále byla Eliška Nováková hodně smutná, protože z Českých Budějovic pochází a vrátila se jen kvůli turnaji.

„Bydlím a pracuji v Praze pět let. Do Budějovic nejezdím. Byla jsem zvědavá na halu, kterou jsem viděla poprvé a jsem ráda, že se postavila. Něco podobného v regionu chybělo,“ řekla Nováková, která je v elitní dvacítce v žebříčku českého plážového volejbalu.

S Finkami přijel do Budějc také trenér Pavel Krč, který v roce 2005 vyhrál s Michalem Palinkem mistrovství Česka. „Trénujeme celou zimu a máme po silové přípravě. Nyní makáme na dynamice a teprve začínáme s technikou. Hra proto není optimální, ale finále holky zvládly skvěle a jsem moc spokojený,“ uvedl Krč.

Finále českobudějovické kvalifikace nebylo pro soupeřky prvním vzájemným zápasem, protože se potkávají na extralize v Praze. „Doteď jsme měli jednu výhru a dvě porážky. Bilanci jsme vyrovnali. Všechny zápasy se hrály na tři sety,“ upřesnil trenér, který finské duo trénoval poprvé před pěti lety. „Otec jedné z holek měl angažmá u české skifařské reprezentace, a proto byli v Česku. Po dvou letech se holky vrátily do Finska, ale nikam se neposunuly, tak mě táta znovu oslovil.“

Ahtiainenové i Sinisalové je 17 let. Dálkově studují z Česka přes internet a volejbal dělají na profesionální úrovni. „Naštěstí se učí dobře, takže s ničím není problém,“ dodává Krč. Nejbližším vrcholem Finek budou letní šampionáty do 20 a 22 let.

Výsledkový servis

Skupina A:

  • Jarošová, Nováková - Ledvinková, Čencová 2:0
  • Kolářová, Černá - Perušičová, Makoňová 2:0
  • Ledvinková, Čencová - Kolářová, Černá 1:2
  • Jarošová, Nováková - Kolářová, Černá 2:1
  • Perušičová, Makoňová - Jarošová, Nováková 0:2
  • Ledvinková, Čencová - Perušičová, Makoňová 2:0

Tabulka skupiny A: 1. Jarošová, Nováková (6 bodů), 2. Kolářová, Černá (5), 3. Ledvinková, Čencová (4), 4. Perušičová, Makoňová (3).

Skupina B:

  • Klimešová, Klimešová - Lundáková, Šílená 0:2
  • Lundáková, Šílená - Sinisalová, Ahtiainenová 0:2
  • Sinisalová, Ahtiainenová - Klimešová, Klimešová 2:0

Tabulka skupiny B: 1. Sinisalová, Ahtiainenová (4), 2. Lundáková, Šílená (3), 3. Klimešová, Klimešová (2).

Nadstavba - předkolo:

  • Kolářová, Černá - Klimešová, Klimešová 0:2
  • Lundáková, Šílená - Ledvinková, Čencová 2:1

Semifinále:

  • Sinisalová, Ahtiainenová - Klimešová, Klimešová 2:1
  • Lundáková, Šílená - Jarošová, Nováková 0:2

Finále:

  • Sinisalová, Ahtiainenová - Jarošová, Nováková 2:1 (-25, 18, 10)

Štítky beachvolejbal, E.ON Beach Arena, České Budějovice, Halové mistrovství České republiky žen, Eliška Nováková, Finsko, kvalifikace, Ida Sinisalo, Česko, finále, E.ON, Praha, Madeta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z budějcké kvalifikace postoupily na šampionát volejbalistky z Finska  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.