Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Češi po zlepšeném výkonu bojovali se Spojenými státy, ale nakonec berou pouze bod

Světový šampionát hráčů do 21 let v Brně a Českých Budějovicích pokračoval ve středu i dalším utkáním českého reprezentačního týmu, který tentokrát vyzval na souboj družstvo Spojených států amerických. Češi oproti včerejšku podali výrazně lepší výkon, vítězství jim ale uteklo v tie-breaku, a tak si připsali na své konto pouze jeden bod. Svěřenci trenéra Ivana Pelikána se pokusí vybojovat svou první výhru ve skupině G ve čtvrtek, v zápase proti Itálii.

Češi v pozměněné sestavě hráli v úvodním dějství s Američany vyrovnanou partii. Na hřišti se naše reprezentace musela obejít bez hvězdy Donovana Džavoronoka, který začal utkání z důvodu zranění v oblasti kotníku jen na lavičce. První sada se hrála velmi vyrovnaně až do závěrečné části, kde se podařilo Američanům zastavit český útok skvělými bloky a získat tím sadu v poměru 25:23.

Do druhého setu poslal trenér Ivan Pelikán i zdravotně indisponovaného Donovana Džavoronoka a na post univerzála Matěje Šmídla, který zasáhl již do prvního dějství. A přítomnost dvou hlavních útočných akvizic českého týmu byla znát (16:14). I když Američané brzy srovnali, a dokonce byli o krok vepředu, byli to Češi, kteří se nakonec radovali ze zisku setu a vyrovnání. Set zakončil esem z plachtícího servisu právě Donovan Džavoronok (26:24).

Ve třetí sadě byli Češi jednoznačně lepším mužstvem a odměnou jim za to bylo vedení 13:8. Pak ale přišla americká chvilka a snížení. Čechům se příliš nedařil příjem, od kterého se vzápětí odvíjelo i několik chybných útoků – 14:13 pro Čechy. Mírné uklidnění pak přidal Matěj Šmídl útokem o blok. Koncovka třetí sady patřila jednoznačně našemu týmu, za stavu 22:21 získali svěřenci trenéra Ivana Pelikána hned tři body a ujali se vedení 2:1 na sety. 

Čtvrtá sada naopak patřila Američanům, kteří hráli ve větší pohodě než český tým. Dařilo se jim v útoku i v obraně. Skvěle hrál zejména Kyle Ensing, jenž zaznamenal v utkání celkově 21 bodů. Čtvrtou sadu tak český výběr prohrál rozdílem sedmi bodů.

Ani tie-break se českému celku nevydařil, Američané dominovali od prvních míčů. Výsledkem toho bylo jejich rychlé vedení 8:2. Ani po něm nepřišly světlejší chvilky českého celku, Američané naopak hráli ve velké pohodě. Zkrácená hra skončila výsledkem 7:15 a celkově tedy Česká republika nestačila na Spojené státy americké 2:3 na sety.

Česká republika – USA 2:3 (23:25, 26:24, 25:21, 18:25, 7:15)

Česká republika: Džavoronok M., Mikulenka, Horák, Vašina, Suda, Indra – libero Kunc. Střídali Džavoronok D., Červinka, Šulc a Šmídl.

Nejvíce bodů: Šmídl (17), Vašina (14), Džavoronok D. (12) – Ensing (21), Scott (17), Ewert (14).

Ohlasy po utkání: 

Ivan Pelikán (trenér České republiky): Myslím, že první tři sety se nám hra dařila, dobře jsme přihrávali, útočili, bránili. To bylo v pořádku. Ve čtvrtém setu ale přišlo polevení a série několika chyb, které otočily zápas. Bohužel to byl stejný průběh jako proti Kanadě...

Kristián Červinka (kapitán České republiky): Tři sety jsme hráli docela dobře, měli jsme mladou sestavu, výkon byl docela slušný, ale pak jsme nepochopitelně polevili a rozhodl tie-break, do kterého jsme vstoupili špatně a při podání jednoho z hráčů jsme udělali několik chyb při útoku i na přihrávce. Poté se to celé rozpadlo.

Autoři | Foto Michal Vítovec

Štítky volejbal, zápas, prohra, český reprezentační tým, USA, trenér, Donovan Džavoronok, Česko, Itálie, Brno, Matěj Šmídl, České Budějovice, Kyle Ensing, Kanada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi po zlepšeném výkonu bojovali se Spojenými státy, ale nakonec berou pouze bod  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.