Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihostroj ukázal hlad po vítězství a výrazně se přiblížil k titulu

Už jen jedno finálové vítězství zbývá volejbalistům Českých Budějovic k vysněnému mistrovskému titulu. Jihostroj ve čtvrtém střetnutí navázal na výkon z předešlého duelu a ve třech setech nedovolil Kladnu srovnat finálovou sérii. Kladenská sportovní hala uvidí její pokračování v neděli od 18 hodin.

Ospalý začátek čtvrtého finále probudil při podání ten, který předchozí duel ukončil. Sobotka potvrdil, že hraje v sérii naprosto uvolněně a dělovými servisy se zasadil o vedení Jihostroje 7:4. Navýšit náskok se podařilo po technickém time-outu Gevertovi, který zvládl zužitkovat nahrávku Habra z těžké pozice. Kladno se dokázalo dostat do hry při podání Hietanena, jenž dostal domácí do defenzivy. Po přímém bodu z podání nejprve snížil na 12:13, po oddechovém čase Jihočechů dokonce vyrovnal. Teprve až před koncovkou se podařilo Křesťanovi zařídit pro hosty drobný rozdíl mezi oběma celky. Kouč Dvořák tak za stavu 18:20 zvolil oddechový čas. Jenže po něm bodoval dvakrát na síti Sobotka a znovu byl světelné tabuli nerozhodný stav. Sobotka byl nakonec mužem koncovky, když takřka jako přes kopírák zopakoval závěr čtvrtého setu třetího finále.

Českobudějovický blokař ve svém galapředstavení pokračoval i ve druhém dějství. Před technickým time-outem zaznamenal další dva body z podání a upravil na 8:5 pro Jihostroj. Čtyřbodový náskok pak z vedení udělal proti Křesťanovi dvojblok Mach – Kuliha. Ještě do lepší pozice dostal domácí Sobotka, který po špatném příjmu Kladna středem přidal na 15:10. Když navíc před koncovkou přidaly České Budějovice díky vynikající obraně na síti i v poli dva body, skóre na světelné tabuli mluvilo v jejich prospěch. Naopak Středočeši měli za stavu 13:20 obtížnou pozici na zvrat. Šance se téměř rozplynuly po podání Hietanena, který poslal míč daleko do autu. Osm nabídnutých setbolů bylo pro Jihočechy lahůdkou. První tři se sice proměnit nepodařilo, se čtvrtým už si však domácí poradili. 

Vytlučené bloky Gevertem vytvořily před úvodní povinnou pauzou třetí části první náskok Českých Budějovic. Dvoubodové vedení si ale Jihočeši po návratu na taraflex nepohlídali. Křesťan poslal diagonálu na Habra a nepříjemný projektil domácí kapitán nezkrotil. Vyrovnaný stav platil pouze chvíli. Hosté chybovali, Hýského útok zastavil Gevert a Jihostroj vedl 11:8. Chilský univerzál následně zaznamenal při podání eso a trenér Fortuník vzal za nepříznivého stavu 9:13 time-out. K tomu před technickým oddechovým časem zablokoval Sobotka snahu Křesťana, a tak parta Reného Dvořáka vedla už 16:11. S dobrou obranou se nenechal zahanbit ani Habr, který v následujících dvou výměnách přidal na hlavním kůlu dva úspěšné jednobloky. Další dva body poté přidal Gevert, jeden Michálek a o výsledku čtvrtého finále bylo za stavu 21:11 téměř jasno. Gevert vytloukl kladenské bloky na 24:15 a celý zápas nakonec ukončila technická chyba hostů.

„Rozhodla koncovka prvního setu, kdy mělo Kladno částečně navrch. My jsme v jednom postavení udělali sérii a vyhráli set. Nevím, zda jsme tím Kladno zlomili, ale my jsme šli výkonem nahoru. Dobře jsme podávali, blokovali, celá obrana se zlepšila. Fungovali jsme v euforii a pro diváky to musel být pěkný výkon. Kladno má smůlu v tom, že má sedm hráčů. A v momentě, kdy pár hráčů nehraje, nemůže moc dělat,“ myslel si trenér Českých Budějovic René Dvořák.

„Začali jsme utkání dobře. Až do koncovky prvního setu, kterou jsme ztratili v jednom postavení. Od té doby to byl zápas o jednom týmu. Soupeř byl ve všem lepší a my jsme nenašli žádnou zbraň, jak duel otočit,“ uznal kouč Kladna Milan Fortuník.

VK České Budějovice – Kladno volejbal cz 3:0 (25:22, 25:19, 25:15)

Rozhodčí: Hudík – Kořenek. Nejvíce bodující hráči: Gevert (15) – Křesťan (8). Diváků: 1950. Čas utkání: 81 minut. Stav série: 3:1.

VK České Budějovice: Gevert, Mach, Michálek, Habr, Sobotka, Kuliha – libero Kryštof. Trenér René Dvořák.

Kladno volejbal cz: Hietanen, Křesťan, Zajíček, Hýský, Van Haarlem, Fokt – libero Sparidans. Střídal Lenc, Trojan, Dillien a Kozák. Trenér Milan Fortuník.

Foto Jana Kroneislová

Štítky Kladno, Jihostroj, České Budějovice, VK Jihostroj České Budějovice, finále

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihostroj ukázal hlad po vítězství a výrazně se přiblížil k titulu  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.