Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Další pětisetové finále ukořistilo Kladno. Série je vyrovnaná

Podobně napínavé bylo i druhé finále UNIQA volejbalové extraligy. Bitvu o každý balon tentokrát zvládlo lépe Kladno a dokázalo vítězstvím 3:2 na sety vyrovnat sérii. Ta se nyní stěhuje na jih Čech.

Kladno začalo druhé finále lépe a při podání Hietanena získalo dvoubodový náskok. Srovnat se podařilo Jihostroji také ze servisu, na 5:5 upravil esem Habr. Vedení na stranu domácích ale vrátili Van Haarlem s Hýským. Při technické pauze byl stav 8:5. Středočeši drželi tříbodový náskok, když navíc Hietanen zablokoval Geverta a v následné rozehře si Zajíček smlsnul na Kulihovi, skóre bylo 13:8. Rozdíl mezi oběma týmy trval, před koncovkou však Hýský zaznamenal dvoják a hosté snížili na 14:17. Pětibodový náskok ale Kladnu na jejím začátku vrátil Zajíček. Domácí poté v klidu dokráčeli k setbolům. Dva odvrátili Michálek s Machem, při třetím však podání Habra zamířilo do zámezí.

Vyrovnaný úvod druhého dějství poprvé rozsekl na podání Sobotka, jenž dostal kladenské volejbalisty na příjmu pod tlak a Michálek mohl ostrou diagonálou vybojovat před technickým time-outem stav 7:5. Po pauze ale Hietanen úspěšným blokem srovnal na 8:8. Radost domácích však netrvala dlouho, eso Michálka vrátilo dvoubodové vedení na stranu Jihostroje. Následoval dobrý blok Geverta, dvoják Hietanena a České Budějovice rázem vedly 13:9. Náskok vzrostl ještě před oddechovým časem, kdy chyboval při nahrávce Van Haarlem. Sedmnáctý bod poté přidal důslednou obranou na síti Habr. A když Syrůček útočil pouze do sítě, vedli hosté už 20:14. Kladno si tak vzalo time-out. Vypracované vedení už si však Jihočeši vzít nenechali. Při třetím setbolu udeřil Křesťan do autu.

Hosté nezačali třetí část vůbec dobře a první čtyři výměny jim utekly mezi prsty. Až pak pro ně začal set. Jenže to už si Kladno drželo vybudovaný náskok. Teprve když Sobotka zastavil Křesťana, podařilo se poprvé snížit ztrátu. Na servis navíc přišel Gevert, který dostal domácí do defenzivy. Za stavu 11:10 si tak Středočeši vyžádali oddechový čas. Po něm uhráli dvě výměny a znovu si začali budovat své vedení. K jeho navýšení neúmyslně pomohl po technickém time-outu Gevert, který poslal míč pouze do autu. Kladno vedlo 17:13. Snížit dokázal chilský univerzál, jenž využil dobrého servisu Michálka a upravil na 16:18. Hietanen chvíli nato zaútočil do zámezí a Jihostroj byl v těsném kontaktu. V koncovce ale domácí znovu o krok utekli a byli blízko zisku třetí sady. A ačkoliv se Jihočeši snažili s výsledkem ještě něco udělat, na zvrat nedošlo. Třetí set ukončil esem Hietanen.

Ve čtvrtém dějství už zůstal v sestavě Kraffer, který v průběhu předešlé sady nahradil Kulihu. Hosté se v úvodu dostali do vedení 5:2, poté ale Habr při snaze o nahrávku trefil do obličeje Kryštofa a Jihostroj se musel obejít bez své opory. Kladenští vycítili šanci a snížili na 5:6. Kouč Dvořák tak byl nucen vzít si oddechový čas. Dělový servis Křesťana ale po příjmu skončil u stropu, proto musel do hry jít Fila, aby domácího hráče dostal z podání pryč. České Budějovice si poté udržely těsné vedení. Habr následně napodobil Křesťana a přidal na 9:7. Kryštof se zkusil vrátit na kladenský taraflex, ale po chvíli mu bylo jasné, že v utkání nebude moci pokračovat. Do dresu libera se tak převlékl Fila. Jihostroj v tu dobu vedl 15:12. S výkonem hostů to ale nezamávalo. Sobotka navýšil po povinné pauze esem už na 17:13. Gevert s Krafferem navíc před koncovkou upravili na 20:14 a ještě více přiblížili Jihočechy k tie-breaku. Závěr byl lahůdkou pro Habra, který zaznamenal tři esa v řadě a vybojoval deset setbolů. Sadu ukončil při třetím pokusu Kraffer.

Do zkrácené sady vykročili lépe domácí. Hietanen vytvořil svému týmu první náskok, když zatlačil servisem na Filu. Na 3:3 ale srovnal výborným blokem Kraffer. Vedení vrátil na stranu Kladna Křesťan, který vypálil z podání na Michálka a míč se odrazil ke stropu haly. Další servis ale poslal do autu. Dvoubodový náskok však Středočechům vydržel do změny stran. Po ní ale úspěšným blokem srovnal Gevert. Jenže v následujících dvou výměnách si domácí na Geverta počíhali a získali ve svůj prospěch skóre 10:8. V koncovce Syrůček zablokoval Kraffera a poslal Kladno do vedení 13:10. Do hry tak šel Kuliha. I přesto ale Křesťan přes bloky Sobotky s Kulihou vybojoval tři mečboly. Zpátky na hřiště se vrátil Kraffer. Po špatném podání Křesťana to byl on, který pomohl odvrátit druhou možnost domácích na ukončení střetnutí. Třetí pokus však Kladnu vyšel.

„Za vítězství jsem rád. Musím říct, že jsem předpokládal, že vyhrajeme větším rozdílem. Možná to bude znít namistrovaně nebo hloupě, ale já jsem z kluků cítil obrovské odhodlání. První finále jsme nezvládli, Budějovice byly lepší. Jenže to bylo tím, jak jsme k tomu přistoupili. Rozpačitě, s nervy, nerozhodně, možná nekoncentrovaně. Proto jsem věřil, když jsem viděl svůj tým, že máme na to vyhrát jasnějším výsledkem,“ hodnotil kouč domácích Milan Fortuník.

„My jsme nevstoupili do utkání nejlépe, byli jsme vlažnější. Možná to bylo nějakou zatuhlostí po pětisetovém duelu. Pak jsme se do zápasu dostali, hráli jsme poměrně slušně, ale trochu je škoda, že nás zase potkalo zranění. Myslím si, že jsme to ale zvládli poměrně slušně, bojovali jsme až do konce jako lvi. A moc nechybělo, abychom uhráli i druhý bod. Ale my jsme spokojeni i s jedním bodem, já jsem však především především spokojen s předvednou hrou. Celá série bude naprosto otevřená, dlouhá a zajímavá pro lidi. U Kryštofa doufám, že jde jen o krvácení z nosu. Je to tvrdý chlap a určitě se s tím popere,“ ví trenér Jihostroje René Dvořák.

Kladno volejbal.cz – VK České Budějovice 3:2 (25:20, 20:25, 25:20, 16:25, 15:13)

Rozhodčí: Rychlík – Krtička. Nejvíce bodující hráči: Křesťan (29) – Gevert (17). Diváci: 1200. Čas utkání: 124 minut. Stav série: 1:1.

Kladno volejbal.cz: Hietanen, Křesťan, Zajíček, Hýský, Syrůček, Van Haarlem – libero Sparidans. Střídali Dillien a Trojan. Trenér Milan Fortuník.

VK České Budějovice: Gevert, Mach, Michálek, Habr, Sobotka, Kuliha – libero Kryštof. Střídali Todua, Kraffer a Fila. Trenér René Dvořák.

Štítky Kladno, finále, Jihostroj, VK Jihostroj České Budějovice, Uniqa Insurance Group, Česká volejbalová extraliga mužů, Česko, České Budějovice, Cornelius Van Harlem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další pětisetové finále ukořistilo Kladno. Série je vyrovnaná  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.