Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Karlovarsko neuspělo na jihu Čech ani podruhé. Českým Budějovicím chybí krok do finále

Takový volejbal se musí líbit. Semifinálová série mezi Českými Budějovicemi a Karlovarskem nabízí špičkové výměny, na jejichž konci je zatím daleko častěji Jihostroj. Také ve čtvrtém utkání zvládl tíhu domácího prostředí a po výhře 3:1 na sety je jen krok od postupu do finále extraligy.

Domácí volejbalisté by neměnili sestavu, kdyby je k tomu nedonutilo zranění Hackwortha. Do základní sestavy tak musel Šotola, který se zhostil své úlohy skvěle. Záda mu navíc kryl uzdravený Gevert, jenž tak nechal na pochybách některé spekulanty, kteří mu po zranění předpovídali konec sezony. První set byl boj o každou výměnu a oba týmy ukazovaly své přednosti. Odskočit se podařilo Jihostroji až před druhým technickým time-outem, kdy do hřiště nezaútočil přesně Hudeček. Hosté po něm zlepšili obranu v poli a dokázali se v prapodivné výměně dotáhnout na 16:16. Obrat přinesl Málek, který nachytal na příjmu Michálka a zaznamenal přímý bod z podání na 18:17. Vedení ale Karlovarsku vydrželo jen krátce, také domácí zlepšili obranu a po útoku Šotoly měli na svém kontě příznivý stav 19:18. Západočeši se navíc v další výměně provinili dvojákem, Mach následně zaznamenal úspěšný blok, což znamenalo skóre 21:18 a oddechový čas hostů před koncovkou. Jihostroj přibrzdil, Karlovarsko zaznamenalo dva body v řadě a dotáhlo se na těsný rozdíl. I přes obětavost Jihočechů se hostům podařilo získat při servisu Netrvala první setbol. Odvrátil jej Šotola, následně druhý Habr, a tak se role obrátily. Karlovarsko dvěma útoky do autu domácím hru ulehčilo a poslalo je do vedení.

Druhá sada navázala na konec první části, ale domácí volejbalisté rychle vytvořený náskok po chybách před povinnou pauzou ztratili a pustili soupeře do vedení 8:6. Hned vzápětí jej navýšil Hudeček, který vytloukl českobudějovické bloky, čímž donutil kouče Dvořáka k time-outu. Jihostroji se však nedařilo korigovat výsledek. Když navíc Michálek nezvládl pipe, vedlo Karlovarsko už 12:8. Byl to však Michálek, který dokázal po dobrém servisu Kraffera snížit na rozdíl dvou bodů. Jenže poté zatlačil na servisu Hudeček a ztráta se opět navýšila. Západočeši k tomu přidali takřka bezchybnou obranu a na jejich straně bylo před koncovkou vedení 20:15. Do hry se tak poprvé dostal Todua a byl to on, kdo ještě zkusil zatáhnout za záchrannou brzdu. Jeho snaha ale velký efekt neměla, a tak René Dvořák do hry pustil ještě Červinku, Geverta a Kulihu. Chilský univerzál sice odvrátil dva setboly, třetí pokus už mu ale ve dvojbloku s Machem nevyšel. 

Ve třetím dějství se na taraflexu znovu objevila základní sestava Jihostroje a byl to Šotola, který se zásadně podílel na vedení 6:2. Náskok ještě před time-outem navýšil blokem na středu hřiště Sobotka a domácí hráči tak měli třetí set rozehraný přímo skvěle. Průběh sady se neobešel ani bez série zkažených podání, a to z obou stran. Nepohlednou pasáž ukončil útokem do zámezí Kraffer, který si šel po svém zakončení chvíli oddechnout a přepustil místo Kulihovi. Poté neuspěl ani Šotola na hlavním kůlu a rázem bylo skóre nerozhodné 12:12. Lodivod domácích si vyžádal time-out, po kterém dostal od Habra příležitost Kuliha, jenž se nemýlil. Sobotka posléze zaútočil středem a poslal České Budějovice do vedení 14:12. Jihočeši se nechali namotivovat před koncovkou hlavním rozhodčím, který z jejich pohledu nepískl evidentní dvoják. Tříbodové vedení, na jehož korekci si hosté dělali zálusk, udrželi. I díky Kulihovi, který v závěru řádil a deptal Karlovarsko. Právě při jeho servisu vybojoval Michálek pro Jihostroj čtyři setboly. Dva přišly vniveč, ale třetí už hosté neodvrátili. 

Kuliha zůstal na hřišti i ve čtvrté sadě. Ale byl to Habr, který zneškodněnými bloky poprvé zařídil týmu drobný náskok. Západočeši poté zaútočili do zámezí a rázem prohrávali 2:5. Nebyl to však pro ně signál, aby složili zbraně, nýbrž naopak. Karlovarsko dokázalo srovnat a Málek esem dokonce zvrátil vedení na jeho stranu. Přetahovaná o body pokračovala až do doby, kdy Michálek neodhadl podání Zmrhala a dovolil mu zvýšit na 13:11. Svou chybu ale odčinili o chvíli později na hlavním kůlu, kde nekompromisně vyrovnal na 13:13. Následně zaznamenal Sobotka další blok na středu a hosté si vzali oddechový čas. Českobudějovický blokař navíc zamířil na servis, odkud dostal protivníka pod tlak a Mach s Michálkem mohli upravit skóre na 17:14. Na řadu tak přišel další time-out. Pro Karlovarsko ale neúspěšný, protože Sobotka následně přidal eso, hosté útočili do zámezí a na 20:14 upravil Šotola. Závěr už byl jasně v režii Jihočechů, kteří si burcováni vlastními fanoušky došli pro třetí semifinálové vítězství.

„Byl to jiný zápas. Karlovarsko se hodně zlepšilo, hlavně na útoku, uhrávalo těžké balony. První set byl o jedné chybě na konci, ve druhém setu hrálo Karlovarsko dobře a my jsme nebyli schopni jej dostat na příjmu. Ve třetím setu jsme zatlačili na servisu, odtáhli jsme je od sítě, dostali jsme se do brejku a ten jsme udrželi. A to i ve čtvrtém setu. Chtěl bych pochválit náhradníky, všichni nám pomohli a byl to excelentní kolektivní výkon. Především Kuliha pomohl obrovským způsobem. Pochválit musím i Marka Šotolu, který má ve svém věku drzosti na rozdávání,“ řekl kouč Jihostroje René Dvořák.

„Trochu to bylo odlišné v tom, že ve třetím zápase dominovaly obrany. V tomto utkání oba dva týmy dobře ztrátovaly. Na druhou stranu to bylo utkání jen o pár chybách a ty jsme v rozhodujících chvílích udělali my. Nemůžu říct, že bychom hráli špatně. Kluci bojovali a musím je pochválit. Ale bohužel jsme si nechali během dvou minut vzít šanci dohrát čtvrtý set,“ smutnil trenér Karlovarska Jiří Novák.

VK České Budějovice – VK ČEZ Karlovarsko 3:1 (27:25, 20:25, 25:22, 25:17)

Rozhodčí: Hudík – Renčín. Nejvíce bodující hráči: Šotola (18) – Zmrhal (21). Diváků: 1722. Čas utkání: 118 minut. Stav série: 3:1.

VK České Budějovice: Sobotka, Habr, Michálek, Mach, Šotola, Kraffer – libero Kryštof. Střídali Humler, Todua, Gevert, Červinka a Kuliha. Trenér René Dvořák.

VK ČEZ Karlovarsko: Treial, Končal, Málek, Široký, Hudeček, Zmrhal – libero Pfeffer. Střídali Štefko, Sukuba a Netrval. Trenér Jiří Novák.

Foto Jana Kroneislová

Štítky Karlovarský kraj, České Budějovice, Jihostroj, Česko, finále, VK Jihostroj České Budějovice, ČEZ, Jiří Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarsko neuspělo na jihu Čech ani podruhé. Českým Budějovicím chybí krok do finále  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.